Начало / Новини / Новини и събития / Награждаване на победителите във фотоконкурса „Занаятите не се предават. Шапки долу!“

   
Награждаване на победителите във фотоконкурса „Занаятите не се предават. Шапки долу!“

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет беше открита фотоизложба и бяха наградени победителите в националния конкурс „Занаятите не се предават. Шапки долу!“.

Събитието беше организирано от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ съвместно с Фотографска академия и Photoworld. То бе излъчено във Facebook страниците на „Наследство БГ“ и Photoworld.

Церемонията бе открита от Мария Василева, която представи организаторите и спонсорите на конкурса. Тя отбеляза, че според условието на конкурса се изисква и придружаващ текст към всяка снимка, който може да бъде прочетен върху таблата на пътуващата изложба. Г-жа Василева допълни, че е била поставена долна възрастова граница на участниците – 16 години и допълни, че за приятна изненада на организаторите един от четиримата номинирани е точно на 16 години.

1-1

Търсихме снимки, които не са направени само от професионални фотографи. „Традиционните български занаяти“ беше темата на обявения национален фотоконкурс, предаването от поколение на поколение, лични разкази за съвременните майстори И всичко това ще срещнете запечатано във фотоизложбата“, каза още Мария Василева.

В рамките на събитието бе представен филм за конкурса и творческа работилница, проведена в Регионален музей на открито „Етър“.

2-2

Ръководителят на проекта чл.-кор. проф. дин Иван Илчев отбеляза, че занаятите винаги са били част от икономиката на българите, че са сред нас и днес и не се предават. Проф. Илчев подчерта, че занаятите винаги са имали помощ от държавата, която разбира, че те са важни за икономическото развитие. По думите му по време на голямата световна криза през 30-те години на 20 век единствената икономическа група, която не претърпява загуби, са именно занаятите. Проф. Илчев посочи, че снимките в изложбата са много интересни, някои наблягат на естетическата стойност на това, което са снимали, други – на поетиката на труда, а трети – на самото производство. В заключение той изрази убеждението на целия екип на проекта, че нашето наследство трябва да стане и наше бъдеще.

3-3

На първо място бе класиран 16-годишният Александър Вакарелов. Той благодари за отличието и посочи, че това му дава хъс да продължава напред.

4-4
6-6

На второ място бяха класирани фотографиите на Иван Иванов.

7-7

На трето място бяха класирани фотографиите на Любен Хрисчев.

5-5

На четвърто място бяха класирани фотографиите на Диляна Стойчева.