Начало / Новини / Новини и събития / Национална научнопрактическа конференция, посветена на Международния ден на детето – 1-ви юни ,,Детето и детският свят“

   
Национална научнопрактическа конференция, посветена на Международния ден на детето – 1-ви юни ,,Детето и детският свят“

На 1 и 2 юни 2024 г. в Ректората на Софийския университет се проведе Национална научнопрактическа конференция, посветена на Международния ден на детето – 1-ви юни ,,Детето и детският свят“, организирана от екип с ръководител гл. ас. д-р Даниела Рачева от Катедра „Теория на възпитанието“ на Факултета по педагогика.

Научният форум се реализира в рамките на проект №80-10-46/09.04.2024, съфинансиран от средствата, отпуснати целево от държавния бюджет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за научни изследвания за 2024 г., както и с финансовата подкрепа на „Метро Кеш енд Кери България“ ЕООД.

Екипът на проекта обединява преподаватели и студенти от Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – гл. ас. д-р Даниела Рачева – Катедра „Теория на възпитанието“ (ръководител), доц. д-р Ваня Божилова – декан на Факултета по педагогика, проф. днп Нели Иванова (пoчетен член), доц. д-р Йорданка Николова – Катедра „Теория на възпитанието“, гл. ас. д-р Даниел Полихронов – Катедра „Теория на възпитанието“, гл. ас. д-р Екатерина Томова – Катедра „Теория на възпитанието“, гл. ас. д-р Теодорина Милушева – Катедра „Социална работа“, гл. ас. д-р Александър Христов – Катедра „История на педагогиката и управление на образованието“ гл. ас. д-р Вероника Рачева – Катедра „Дидактика“, студентите Дария Ковачева и Мира Вълкова от специалност „Неформално образование“, студентите Росица Тошева, Пресияна Жекова, Петя Златева и Йордан Бисеров от специалност „Педагогика“.

1-12

Основната цел на конференцията беше да събере учени, експерти и професионалисти от практиката в научнопрактически форум, който да спомогне за създаване и задълбочаване на устойчиви и ползотворни изследователски и практикоприложни партньорства; за споделяне на опит, постижения и предизвикателства; за търсене на решения, които да допринасят за създаването на адекватни на съвременната социална динамика, политики за образование и възпитание на децата и младежите.

9

Конференцията започна с музикално изпълнение на деца от 108 СУ ,,Н. Беловеждовов“ с кл. ръководител Д. Стоянова и група ,,Жестим“.

1-10

Деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Ваня Божилова откри официално конференцията, поздрави гостите и участниците и пожела успех на форума.

3

Пленарни доклади и поздравителни слова бяха представени от официалните гости на събитието г-н Рамиз Бехбудов – зам.- представител на УНИЦЕФ – България, от госпожа Камелия Николова – главен секретар на Държавна агенция за закрила на детето и от госпожа Мадлен Ценкова, която поднесе поздрави от името на Председателя на Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните г-жа П. Петрова.

4
5

 

Въвеждащата част на форума приключи с представяне на деца с постижения в науката, изкуството и спорта и с награждаване на победителите в съпътстващите конференцията събития:

  • Конкурс за детска рисунка;
  • Конкурс за младежка фотография.

В изложението „Детето и детският свят“, чрез което участниците и гостите на конференцията се запознаха с разнообразни услуги и продукти, предназначени за деца – книги, игри, образователни услуги, социални услуги, занимания по интереси, атракции за свободното време и др., участие взеха РААБЕ България, СмарТест, Фондация ,,Слънчево“ и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. На специален щанд на Изложението бяха представени и бакалавърските и магистърски програми на Факултета по педагогика.

 

Полина Драганова – Специална награда за детска рисунка на конкурса ,,Нарисувай детския свят

1
2

 

На конференцията бяха представени доклади в следните направления:

  • „Детето и неговият вътрешен свят“ с модератор – гл. ас. д-р Екатерина Томова;
  • „Детето и неговото семейство“ с модератор – гл. ас. д-р Йорданка Николова;
  • „Детето и неговото училище“ с модератор – гл. ас. д-р Йорданка Николова;
  • „Детето и литературата за деца“ с модератор – проф. дпн Нели Иванова;
  • „Детето и социалните грижи за него“ с модератор – гл. ас. д-р Теодорина Милушева;
  • „Детето и свободното време“ с модератор – гл. ас. д-р Даниела Рачева;
  • „Детето и неговите различия“ с модератор – гл. ас. д-р Даниела Рачева;
  • „Детето и светът на зависимостите“ с модератор – гл. ас. д-р Даниел Полихронов.

Повече информация за събитието и участниците в него може да откриете на сайта: https://www.conferencefp-sofia.com/ и на страницата на конференцията във Фейсбук: https://www.facebook.com/deteto.i.detskiat.svat/?locale=bg_BG

1-11