Начало / Новини / Новини и събития / Национален финал за България на конкурса „Моята теза в 180 секунди“

   
Национален финал за България на конкурса „Моята теза в 180 секунди“

Националният финал на шестото издание на конкурса „Моята теза в 180 секунди“, организирано от Университетската агенция на Франкофонията (AUF) и Франкофонския център на Софийския университет в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Факултет по класически и нови филологии, и с подкрепата на Министерство на външните работи на Република България, както и любезното съдействие на Френския институт в България, се проведе в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет на 28 май 2024 г. във Франкофонския център на Университета.

Участниците в конкурса – 12 докторанти франкофони от различни факултети на Софийския университет и осем други висши училища и научни институти в България, представиха пред публика от студенти, преподаватели, учители и ученици темите на изследванията си. Всеки участник в рамките на три минути направи изложение на френски език на проблемите, по които работи. Жури от представители на организаторите и партньорските институции с председател проф. Мохамед Кетата, Регионален директор на AUF за Централна и Източна Европа, оцени представянето на участниците:

Победител в конкурса е Лидия Кабатлийска от Стопанския факултет на Софийския университет с научен ръководител доц. д-р Стела Ралева, която говори по темата: «Отворена икономика и икономически растеж»/«Ouverture de l'économie et croissance économique».

На второ място беше класирана Лора Тарколева от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет с научен ръководител доц. д-р Александра Ангелова. Темата на Лора Тарколева бе: «Трансформации на разбиранията за смешно и комично в предаванията на Българското национално радио (изследване на случаи от историята и съвремието»/«Transformations des notions du drôle et du comique dans les émissions de la Radio Nationale Bulgare (une étude des cas du passé et contemporains)».

1-10

Третото място зае Виктория Лекова от Философския факултет на Софийския университет с научен ръководител доц. д-р Валентина Георгиева. Нейната тема бе: «Граници и възможности на културната дипломация в условия на криза: анализ на примери от българо-френските отношения»/«Limites et possibilités de la diplomatie culturelle dans des conditions de crise: analyse d’exemples tirés des relations bulgaro-françaises».

Награда на публиката и специално поощрение от журито получи Клеман Було-Суков от Факултета по музикален фолклор и хореография на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство «Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив с научен ръководител проф. Даниела Дженева. Неговото изложение бе посветено на «Същина и рецептивно въздействие на художествената симбиоза между музика и танц в сценичното произведение » /« Еssence et impact réceptif d'une symbiose artistique entre musique et danse dans l'œuvre d'art scénique».

1-11

Победителката в конкурса Лидия Кабатлийска получава възможност да участва в предварителна селекция на финалистите от страните, където AUF е организатор на конкурса, за да представи България на международния финал на конкурса през ноември 2024 г. в Абиджан, Кот д’Ивоар.

1-12