Начало / Новини / Новини и събития / Министър Лиляна Павлова се срещна със студенти на Алма матер

   
Министър Лиляна Павлова се срещна със студенти на Алма матер

В Аулата на Алма матер министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова се срещна със студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и запозна младите хора с основните приоритети, които страната ни ще следва по време на първото Българско председателство. Модератор на дискусията бе Мария Йорданова, студентка в трети курс в специалност „Европеистика“.

Срещата бе открита от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който отбеляза, че едно от най-важните събития в историята на България през този век е приемането ни в Европейския съюз и оттогава до днес стои въпросът как това членство да стане пълноценно. По думите му, един голям шанс за постигането на тази цел е председателството през първите шест месеца на 2018 г., с което страната ни ще има възможност да се докаже като надежден партньор и да утвърди своето място в ЕС.

1

Министър Павлова благодари на всички присъстващи млади хора за интереса им към темата и за желанието им да участват активно в подобна дискусия. Тя отбеляза, че се надява в рамките на срещата да се провокират взаимно и да бъдат обсъдени всички важни въпроси, които ги вълнуват във връзка с предстоящото председателство на България.

3

Лиляна Павлова подчерта, че председателството е момент, в който България приема да бъде обединител и представляваща единната воля и позиция на 28-те страни-членки на Европейския съюз. Това е момент, в който индиректно трябва да се стремим да променим имиджа на България, да променим познаването за България, да отстояваме нашите приоритети и да изказваме позиции по различни теми, които са важни за страната ни, но преди всичко да бъдем балансьор и търсещи консенсус по отделните теми, подчерта министър Павлова.

4

В изказването си тя обърна внимание на избрания девиз за българското председателство – „Съединението прави силата“ и добави, че това, което се търси, е единството, обединението, съединението, което да ни направи по-силни в Европа, в целия Европейски съюз пред предизвикателствата, в които живеем.

5

Младите хора са бъдещето на ЕС и шансът за солидарна, стабилна и сигурна Европа, подчерта министърът и каза пред студентите, че именно те – младите хора – имат основно място в дебатa за бъдещето на Европа и начина, по който ще се развива ЕС.

„Вие сте тези, на които разчитаме – в управлението, в бизнеса и в науката. Без вас няма бъдеще. Образованието и инвестициите са част от общоевропейския и от нашия дневен ред. Т.нар. умения на бъдещето – дигиталните, предприемачески и креативни умения, трябва да бъдат естествена част от учебните планове в училищата и в университетите“, допълни министър Павлова.

6

Тя подчерта, че в името на България и националния интерес трябва да сме единни – страната ни ще бъде балансьор в тежките решения, защото повече от всякога Европа се нуждае от стабилност, от солидарност и сигурност.

Младежите дебатираха и обмениха идеи с Лиляна Павлова по редица теми от дневния ред на председателството – бъдещето на кохезионната политика и многогодишната финансова рамка след 2020 година, младежката заетост и икономическия растеж на страните от ЕС, еврозоната и Шенген, културата и възможностите за развитие на науката.

7