Начало / Новини / Новини и събития / Министър Екатерина Захариева награди студенти от Юридическия факултет

   
Министър Екатерина Захариева награди студенти от Юридическия факултет

В емблематичната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет бе открита академичната 2016-2017 година на Юридическия факултет. В рамките на церемонията бяха наградени студенти от факултета, отличили се на международни състезания. Министър Захариева връчи плакет на Министерството на правосъдието на победителите от състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж (VIAC).

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави колегията на Юридическия факултет и изрази задоволството си да открие началото на учебната година във факултета с такива традиции и с такива постижения. Той поздрави всички студенти, преподаватели и служители на факултета с празника и се обърна към първокурсниците с думите: „Тези, които са избрали областта на правото или областта на международните отношения, са наистина младите хора, от които ще зависят бъдещите десетилетия. Развитието на държавата и обществото почива най-вече на това, с което ще се занимавате вие“.

1

Ректорът призова студентите да бъдат отговорни, да се отнесат към следването си така, че да научат много и да се развият като личности, но и да прекарат приятно и добре годините, които им предстоят в Университета.

Наистина ви окуражавам да посещавате лекциите и упражненията на вашите преподаватели, които са сред най-изтъкнатите в Университета и в страната. Те имат сериозни заслуги, имат на какво да ви научат. Слушайте ги, питайте ги, и така ще постигнете още повече“, каза още проф. Герджиков и пожела успешна година.

2

Проф. Пенов заяви, че се открива учебната година в Юридическия факултет, който е с близо 125-годишна история. „Избрали сте да учите „Право“ и „Международни отношения“ – специалности, развили се заради справедливостта. Обучавате се във факултет, първи в рейтинговата система на Република България и по двете специалности. Това е един от първите и най-престижни факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е бил и ще бъде в центъра на най-значимите събития в историята на Университета, определящ до голяма степен неговия облик, поради който носи името Университет. Неговите възпитаници утвърждават България като правова държава“.

Деканът говори за правото, като изкуството на доброто и заяви, че доброто е нравствена категория, а правото е изкуството да бъдеш добър и справедлив и към себе си, и към околните хора.

Правото е създадено от хората, за да могат да живеят заедно и свободно.

„Юридическият факултет не е единственият в страната, който подготвя юридически кадри и кадри за сложните международни отношения. В конкуренция с други факултети, той отстоява завоюваните позиции и авторитет, непрекъснато доказва, че е факултет с вековна история и че в бъдеще ще бъде водещ факултет в страната. И това е възможно именно поради будността на студентите в него и желанието им да усвояват задълбочено правната материя и материята на международните отношения.“ , добави още деканът в приветственото си слово.

11

Проф. Пенов отбеляза, че не е случайност, че отборите на Юридическия факултет достойно се представят на състезанията по право в страната и в чужбина. Това е резултат от взаимодействието между преподавателите, носители на традициите на факултета, и будните съвременни студенти.

Деканът на Юридическия факултет пожела на новоприетите студенти да работят заедно с преподавателите като един голям симфоничен оркестър, в който всяка личност с своя принос допринася за тържеството на правото.

12

Деканът благодари на всички възпитаници на Юридическия факултет, които с даренията си са дали възможност да се обновят аудиториите. Той поздрави всички с откриването на новата учебна година и пожела на студентите здраве и увереност при усвояването на знанията и упоритост при преодоляване на трудностите.

Министърът на правосъдието на Република България Екатерина Захариева също поздрави аудиторията и изрази радостта си, че присъства на откриването на учебната година в Юридическия факултет на Софийския университет. „От вас в бъдеще ще зависят човешките съдби, качеството на живот в България и усещането за щастие на хората. Усещането на това дали хората се чувстват щастливи в една държава, зависи от това, дали те чувстват, че живеят в справедлива държава“, каза министър Захариева пред студентите.

9

Министър Захариева заяви, че вече е почти готов проектът на наредба за реформа в юридическото образование и се надява тя да бъде приета през октомври. Текстовете предвиждат повече възможности за практическо обучение и участие на студентите в изготвянето на учебните програми.

Екатерина Захариева пожела учебната година да бъде успешна и призова студентите да посещават упражненията и лекциите, но и да намират време да създават нови приятелства.

3

Васил Силяновски, председател на Студентския съвет и възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет, отправи своето приветствие към първокурсниците. Той призова колегите си: „Останете тук и кажете „на мен ми пука”. На мен ми пука за средата и ще се опитам да я променя. На мен ми пука за общежитието ми, лекциите ми, на мен ми пука за Университета“. Председателят на Студентския съвет на Алма матер добави, че стотици студенти на Университета всеки ден се опитват да променят средата, да я правят по-добра, по-истинска и по-справедлива. Той посъветва най-младите си колеги да не се питат какво им дава Софийския университет, а да си отговорят на въпроса какво те са готови да дадат на Университета. Защото човек е богат не с това, което е взел, а с това, което е дал.

10

Васил Силяновски завърши приветствието си с пожелание към първокурсниците да търсят себе си, да бъдат критични и да следват сърцето си.

В рамките на церемонията за откриването на учебната година бяха наградени отличили се студенти от Юридическия факултет.

Министър Захариева награди с плакет на Министерството на образованието победителите в тазгодишното състезание по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж /линк/ (VIAC) Ивайло Икономов и Георги Еленков.

4

Г-жа Таджер връчи наградата на проф. Витали Таджер на Диана Асеникова, студент, изявил се в областта на гражданско-правните науки.

7

Проф. Огнян Герджиков за втори път връчи награди на изявени студенти в областта на гражданско-правните науки. Тази година те бяха за Снежанка Балджиева и Деян Петров.

8

Както всяка година, издателство „Сиби“ и издателство „Сиела“ подариха на първокурсниците Конституцията на Република България и правна литература.

6