Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция в чест на Константин-Кирил Философ

   
Международна научна конференция в чест на Константин-Кирил Философ

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научна конференция под надслов „Нему да бъде слава, чест и почит – 1150 години от кончината на Константин-Кирил Философ“. Тридневният форум, който започна на 13 февруари 2018 г., e първото публично събитие по националната научна програма „Културно наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от Министерството на образованието и науката на България.

Конференцията се организира от Кирило-методиевския научен център (БАН) в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Националния музей „Земята и хората“ и се осъществява под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

В събитието ще вземат участие над 50 учени от шест страни – България, Германия, Гърция, Италия, Полша и Русия.

1

Тържественото откриване на конференцията се състоя на 13 февруари от 16.00 ч. в музея „Земята и хората“ с представянето на изложба, посветена на първоучителя, и слово на визепрезидента г-жа Илияна Йотова. Присъстващите на празничното заседание имаха възможността да изслушат три встъпителни доклада: „Съвременните кирило-методиевски изследвания в Европа – посоки, резултати, перспективи“ (С. Николова, България), „Св. Кирил в Рим и в паметта на Рим“ (Кр. Станчев, Италия) и „Паметта за св. Кирил в Солун (А. Деликари, Гърция). Заседанието беше закрито от координатора на националната научна програма „Културно наследство проф. дфн Анна-Мария Тотоманова.

2

Научната част на форума продължава в Новата конферентна зала и Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с научни секции на 14 февруари следобяд и през целия ден на 15 февруари. Всички доклади от конференцията ще бъдат издадени в специален том от поредицата на Кирило-методиевския научен център „Кирило-Методиевски студии“.

Програма на конференцията