Начало / Новини / Новини и събития / Международна конференция „500 години протестантска Реформация“: богословски, исторически и социални перспективи“

   
Международна конференция „500 години протестантска Реформация“: богословски, исторически и социални перспективи“

В Софийския университет започна двудневна международна конференция, посветена на 500-та годишнина от началото на протестантската Реформация. В нея участват преподаватели от Богословския и Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, български протестантски богослови и пастири, гости-учени от Унгария, Австрия и Франция.

Конференцията бе открита в Аулата и участниците в нея бяха поздравени от заместник-ректора на Софийския университет доц. Георги Вълчев. Той отбеляза, че фокусът на дебатите и докладите, които ще бъдат изнесени, е върху едно събитие, което се отразява повратно върху историята на Европа и на целия свят. То има измерения във всички важни области на знанието, на обществения, социалния и духовния живот.

Доц. Вълчев изрази надеждата си участниците да работят ползотворно по време на научния форум и работата им да се докосне и до съвременните проекции на това дело, чието начало слага Лутер преди 500 години.

2

„С това се надявам, че ще бъдем полезни и на обществото, и на колегията като цяло. Защото не е тайна, че живеем в прекалено материален свят, свят, който бяга от ежедневните проблеми на хората, впримчен в желанието да задоволи определени материални стандарти”, отбеляза доц. Вълчев. Той подчерта, че в историята на човечеството има периоди на ускорено интелектуално и духовно търсене и фокусът на тази конференция е върху един такъв епизод. Заместник-ректорът поздрави организаторите на конференцията и пожела участниците в нея да достигнат до добри резултати.

Доц. Светослав Риболов от Центъра за изследване на патристичното и византийско духовно наследство към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заяви, че на пръв поглед дейността на Центъра стои като че ли далеч от Реформацията. При по-задълбочен поглед се вижда, че това не е така и това ще се види от предстоящите доклади. Като представител на Центъра за изследване на патристичното и византийско духовно наследство доц. Риболов отбеляза, че се чувства ангажиран с каузата на форума и подчерта, че българоезичната общност има нужда от консолидация и активен диалог.

3

Доц. Тодор Велчев от гражданското сдружение „ХАРТА“ изрази увереността си, че конференцията ще даде своя принос по подобаващ начин да бъде отбелязан един знаменателен момент в световната история – началото на Реформацията преди пет столетия. Той представи своята гледна точка защо си заслужава усилията да се отбележи този момент от историята на човечеството и подчерта необходимостта от задълбочен и цялостен поглед върху духовните корени на Европа. По думите му, събитията, започнали в Германия през 1517 г., със сигурност не са оставили никого от тогавашните европейци равнодушни. След 15 века утвърдена църква и християнска проповед на нашия континент открито и с острота е бил поставен проблемът за важността и смисъла на християнската вяра в живота на обикновения човек, вярата не просто като идентичност, основание на морала, традиция, историческо наследство, послушание на църковните канони. „Потърсен е бил изново и то до пълното му оголване духовния корен, който държи цялото прекрасно дърво на християнството и който единствен може да достави живителна сила на всеки вярващ“, изтъкна доц. Велчев.

По думите му, Реформацията ни напомня не само за духовните корени на Европа, но и днес ни тласка да ги търсим отново и отново. А това наистина е много актуално, защото днес объркването по въпроса какво е значението на християнството за европееца и за общността на европейските народи е далеч по-голямо, отколкото е било през XVI век, подчерта доц. Велчев.

4

Реформаторският глас разтърсва и динамизира църквата, която днес мнозина си представят като една застинала във времето институция, пазителка на добрите нрави, която не може да има нищо общо с промените, камо ли с прогреса в света, изтъкна доц. Велчев и добави, че Църквата е способна да се обновява отвътре. По думите му, това е един аспект на Реформацията, който също трябва да бъде осмислен. „Тъкмо защото е способна сама да се обновява, Църквата е способна да съдейства за обновлението на цялото общество. И доказателствата, бих казал, са навсякъде около нас“, каза още д-р Велчев.

По думите му, е важно да се разглежда Реформацията като духовен коректив на Ренесанса и Просвещението. Духовен коректив, който е насърчавал изграждането на едно по-справедливо, образовано и благоденстващо общество, като същевременно е предпазвал или се е стремял да предпази човека от вродената му егоцентричност.

Предвижда се на конференцията да бъдат изнесени общо 21 доклада, разпределени в три тематични секции: „Богословски и философски аспекти на Реформацията“, „История на реформаторското движение“ и „Реформацията и обществото“.

Проявата е организирана от Българското евангелско дружество и Центъра за изследване на патристичното и византийско духовно наследство към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Унгарския културен институт към посолството на Унгария в София. Медийни партньори са гражданско сдружение „ХАРТА“, електронното списание harta-bg.info и вестник „Зорница“.