Начало / Новини / Новини и събития / Лятно училище по дигитална хуманитаристика

   
Лятно училище по дигитална хуманитаристика

На 5 септември 2016 г. в гр. Хисар започна Лятното училище по дигитална хуманитаристика. Събитието се реализира като част от научна програма „Технологични екосистеми в хуманитаристиката“ към Университетския комплекс по хуманитаристика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За участие в лятното училище кандидатстваха над 60 души - студенти, докторанти и изследователи в научни организации от над 40 държави. Одобрените участници са 25 от над 20 страни.

Лятното училище е трето поредно събитие на изследователска група, която развива дигиталната хуманитаристика в Софийския университет и обединява специалисти от класическата филология, историята и други сфери на познанието. Основни акценти на седемдневното лятно училище през 2016 г. са: 3D моделиране и фотограметрия, текстово кодиране с маркиращи езици (XML), автоматично изравняване в текстови корпуси и дървовидни бази данни, исторически ГИС и инструменти за геопространствено маркиране (Pelagios и Recogito).

1

Лятното училище беше открито от д-р Димитър Илиев, който със задоволство сподели, че интересът към събитието е бил изненадващо голям. Той благодари на Университетския комплекс по хуманитаристика и на Софийския университет за възможността да се реализира тази среща на изследователи и млади учени от над 20 научни организации в Европа и света.

Д-р Илиев изказа и специални благодарности на четиримата обучители - д-р Габриел Бодар от London University, Симона Стоянова и Валерия Витале от Департамента по дигитална хуманитаристика в King’s College London и Полина Йорданова от Софийския университет.

Приветствие към участниците отправи проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет в периода 2007-2015 г. и ръководител на Университетския комплекс по хуманитаристика. Професор Илчев обърна специално внимание на отношението през последните години в България към културно-историческото наследство. Той отбеляза и задоволството си от положителната тенденция за приоритетно развиване на дигиталната хуманитаристика и превръщането й в инструмент за осъществяване на изследователска дейност в отделните научни направления. Технологиите и методите са толкова напреднали, че това предоставя възможност на големи екипи от изследователи от различни области да правят съвместни изследвания, подчерта проф. Иван Илчев.

3

Доц. Димитър Биров, преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет и ръководител на програма „Технологични екосистеми в хуманитаристиката“ към Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“, поздрави участниците и пожела успешна работа на събитието. Той отбеляза, че това е трето поредно събитие по темата след реализирания през 2013 г. Международен уъркшоп по дигитализиране на антични епиграфски паметници и Регионалния уъркшоп за обучение на специалисти за нуждите на епиграфиката, археологията, филологията и други хуманитарни дисциплини през септември 2015 г. Той специално акцентира върху силната мотивация на екипа от организатори и обучители, позволила обучението през 2015 г. да бъде организирано без абсолютно никакви разходи за Университетския комплекс по хуманитаристика и за Софийския университет - в доста по-скромен формат от настоящото лятно училище, но отново с международно участие и интересно съдържание.

За допълнителна информация програмата на събитието – тук .

=====

Лятното училище по дигитална хуманитаристика (04-11.09.2016 г., гр. Хисар) се реализира от екип, ръководен от д-р Димитър Илиев и с участието на д-р Мария Баръмова, Добромир Добрев и Кристина Фердинандова. В работата на организационния комитет на лятното училище се включиха и доц. Димитър Биров, ръководител на програма „Технологични екосистеми в хуманитаристиката“ към Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“, и Мирела Хаджиева, координатор на програмата.

2