Начало / Новини / Новини и събития / Катедра „Испанистика и португалистика“ отбелязва 55 години испанска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Катедра „Испанистика и португалистика“ отбелязва 55 години испанска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Международният симпозиум на тема „Езикът и литературата – срещи, предизвикателства, влияния“. Той се провежда в рамките на събитията, с които се отбелязва 55-годишнината на Катедрата „Испанистика и португалистика“ и създаването на специалността „Испанска филология“ в Университета.

Мероприятията, включени в празничната програма по повод юбилея, се реализират с подкрепата на Културния център на Университета, посолство на Кралство Испания, Институт „Сервантес“, Театър-лаборатория „Алма Алтер“ и Фондация „Луксуриа Еуропае“.

На откриването на форума присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Елиза Стефанова, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, ръководителят на катедра „Испанистика и португалистика“ доц. д-р Татяна Пантева, посланици и представители на посолствата на Бразилия, Аржентина, Венецуела, Колумбия, директорът на института „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо, испанисти, студенти и гости.

3

Доц. Стефанова поздрави участниците в симпозиума от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и от свое име и приветства гостите с „Добре дошли“ в Софийския университет. Тя се обърна и към основоположниците на специалността „Испанистика“ в Университета и изрази дълбоката си благодарност за това, което са направили преди 55 години.

„Щастливи сме да бъдем домакини на такъв чудесен форум и да приветстваме хората, които чрез езика, който владеят, могат да променят света“, каза доц. Стефанова. Тя отбеляза, че не забравя и колегите от специалност „Португалистика“, защото те допринасят в съществена степен за формирането на онези млади хора, които могат да повлияят в положителна посока на живота.

Доц. Стефанова пожела успех на форума и още много години съвместна работа на всички, които работят в тези специалности.

4

Деканът на Факултета по класически и нови филологии също поздрави участниците и гостите на международния научен симпозиум. Проф. Мадлен Данова отбеляза, че тази катедра е една от най-активните във Факултета по класически и нови филологии и винаги е успявала да организира научни форуми на много високо равнище.

„Днешният симпозиум „Езикът и литературата – срещи, предизвикателства, влияния“ ще бъде едно от много успешните мероприятия на катедрата. И това е наистина достоен начин да отбележим тази годишнина“, каза още проф. Данова.

Тя допълни още, че макар и половин век да изглежда малко като време, за България и за Софийския университет това е достолепна възраст. Проф. Данова пожела успех на форума, а на колегите си от катедрата да младеят, да привличат много студенти и млади преподаватели.

5

Доц. Татяна Пантева, ръководител катедра „Испанистика и португалистика“ поздрави гостите и участниците и изрази удоволствието си да приветства всички с „Добре дошли“ на събитието. Тя предаде искрените поздрави и пожелания за успешното протичане на международния симпозиум от страна на основателката на катедрата Емилия Ценкова – обичана и уважавана учителка на мнозина от преподавателите в катедрата и на над 1000 български испанисти.

Доц. Пантева добави, че обикновено на тези традиционни чествания се припомнят разказите на учителите, основателите на катедрата, за първите стъпки на университетската испанистика в България през есенните дни на 1961 г. „Това поражда удовлетворение от постигнатото и мечти за бъдещото ни развитие“, каза още тя и представи накратко историята на катедрата и успехите на нейните преподаватели.

1

Катедрата по Испанска филология с единствена едноименна специалност в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е основана през 1961 г. от проф. Тома Томов, изтъкнат български романист и ученик на Рамон Менендес Пидал, и неговата млада асистентка Емилия Ценкова, дългогодишен вдъхновяващ учител на поколения испанисти, които и днес я даряват с уважение и признателност. През 1992 г. се създава специалност „Португалска филология“ и така се променя името на катедрата – първоначално „Ибероромански филологии“, а в последствие - „Испанистика и португалистика“. Днес в катедрата работят осемнадесет щатни и множество хонорувани преподаватели, а наред с двете бакалавърски програми съществуват и четири магистърски: „Приложна лингвистика“, „Семиотика, език и реклама“ (съвместно с Факултета по журналистика и масова комуникация), „Устен превод“ и „Ибероамериканистика“. Преподавателите и студентите участват в образователни и научно-изследователски проекти; през последните години се разширява и сътрудничеството с други български и чуждестранни университети. Възпитаниците на специалността, над 1500 към днешна дата, намират разнообразна и сериозна реализация като преподаватели по испански език, преводачи, учени, но също и в държавната администрация, дипломацията, медиите.

6

Специалността разполага с Аула „Сервантес“, с функциониращ Испаноезичен център и богата библиотека – щедро дарение от правителството на Кралство Испания, като признание за качествата и постиженията на българските испанисти. Постоянно разрастващият се фонд включва художествена и научна литература, периодика, учебници и учебни помагала, филми и други материали.

7

По време на официалното откриване на конференцията бяха поднесени приветствия от директора на Институт „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо и от Рафаел Алварадо Димитров – Почетен консул на Колумбия в България и дългогодишен преподавател в специалността „Испанска филология“.

8

Събития по повод честването на 55 години "Испанска филология" в Софийския университет