Начало / Новини / Новини и събития / Изложбата „Истории“ в Българския културен институт – Рим

   
Изложбата „Истории“ в Българския културен институт – Рим

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков, хонорувани преподаватели към катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата, представят авторската си изложба „Истории“ в Българския културен институт в Рим през май 2024 година.

Изложбата откри Илия Лозанов, директор на БКИ – Рим, в присъствието на множество гости, авторите на изложбата и нейния куратор Олга Босева.

1-1 (005)

Илия Лозанов, директор на БКИ – Рим, открива изложбата

Това е петото представяне на експозицията, след като досега намери място в изложбените пространства на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново; галерия „Видима“, Севлиево; галерия „Резонанс“, Пловдив; както и в София – в Съюза на българските художници – зала 1А.

1-2 (003)

Проф. Лаура Димитрова на изложбата пред свои творби

Малките лични истории са част от големия наратив на човешката история, богата, пъстра, интригуваща именно поради неизброимите, оригинални и неповторими истории на различните хора.

Историите биват споделяни по различен начин в различни ситуации – с подчертаване или пренебрегване на отделни детайли, с променяща се последователност във времето на частите на разказа, с допълнения и „разкрасяване“ на случки и събития според настроението на разказващия и конкретния момент, в който се припомнят и описват преживелиците.

1-3 (003)

Проф. Стефан Алтъков на изложбата пред свои творби

По аналогия при всяко представяне на изложбата, тя се променя, като се вписва в различно пространство и привлича вниманието на различна публика.

1-4 (003)

Творби на проф. Стефан Алтъков

Авторите на изложбата „разказват“ своите истории с универсалния език на визуалните изкуства. Всеки от тях използва личен авторски почерк, като в същото време взаимно се допълват.

5 (003)

Творба на проф. Лаура Димитрова

1-6 (003)