Начало / Новини / Новини и събития / Институтът GATE - пример за успешно сътрудничество между България и Швеция

   
Институтът GATE - пример за успешно сътрудничество между България и Швеция

Директорът на Института „Големи данни в полза на интелигентно общество” (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Силвия Илиева представи едноименния проект за изграждане на Център за върхови постижения като пример за успешно сътрудничество между България и Швеция в научните изследвания и иновациите в областта на информационните технологии.

Това стана на уебинар „Doing Business with Sweden, a mutual opportunity for Bulgaria and Sweden“, организиран със съдействието на Шведско-българската търговска камара.

GATE-2_B_S_1

Форумът имаше за цел да обсъди различните възможности за българския бизнес да се разшири своето сътрудничество с Швеция, както и как България може да бъде ценен пазар за шведския бизнес в областта на информационните технологии. В него взеха участие посланиците на България и Швеция, представители на българското правителство, академичните среди и бизнеса.

Проф. Илиева представи целите и обхвата на проекта като изтъкна партньорството с университета „Чалмърс“ и взаимните ползи от него както за българската, така и за шведската страна. „Сътрудничеството с опитни изследователи и увеличаването на иновационните ни възможности са част от добавената стойност на нашето партньорство“, подчерта проф. Илиева.

GATE