Начало / Новини / Новини и събития / „Гласът на младите: Каква Европа искаме" - публична дискусия с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и Председателския съвет на ЕП

   
„Гласът на младите: Каква Европа искаме" - публична дискусия с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и Председателския съвет на ЕП

В 272-ра аудитория в Софийския университет се проведе публична дискусия с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и Председателския съвет на ЕП. Дискусията бе под надслов „Гласът на младите: Каква Европа искаме“. Събитието бе организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, а модератор бе журналистът от бТВ Светослав Иванов.

Преди дискусията председателят на Европейския парламент Антонио Таяни се срещна с ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков. На срещата присъства и министърът на българското председателство на Европейския съвет г-жа Лиляна Павлова.

Председателят благодари за гостоприемството на Софийския университет. Антонио Таяни подчерта, че студентите са бъдещето, а образованието е сред основните приоритети на Европа.

1

Министър Павлова припомни неотдавнашната си среща със студенти на Софийския университет, по време на която е представила основните приоритети на българското председателство и изрази задоволството си от ангажираността на младите хора.

Ректорът връчи на Антонио Таяни Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“, първа степен. Председателят на Европейския парламент беше удостоен с отличието с решение на Академичния съвет и по предложение на Юридическия факултет на Алма матер за своите изключителни заслуги за утвърждаване на европейските ценности.

2

В 272-ра зала Антонио Таяни изрази задоволството си да присъства на срещата с младите и подчерта, че си е поставил за цел да скъси разстоянието между европейските граждани и европейските институции.

Той отбеляза, че пред Европейския съюз има няколко основни цели – да се намали незаконната миграция; да се пребори с тероризма и да се намали младежката безработица.

Таяни подчерта, че е необходимо да се работи много за постигане на по-голямо модернизиране на индустрията, в подкрепа на малките и средни предприятия, за подпомагане на земеделието и търговията. Председателят на ЕП подчерта и необходимостта да се работи за цифровизацията и припомни, че българският еврокомисар Мария Габриел е много ангажирана с тази тема. Той подчерта още, че образованието е от ключово значение.

3

Вие сте бъдещето. Аз работя с моите колеги за нашите деца. Вие сте нашите деца, нашите синове и дъщери. Затова за нас е важно да ви проправим пътя“ – обърна се към младите хора в аудиторията Таяни. По думите му доброто образование открива възможности за борба с младежката безработица.

Председателят на Европарламента се спря и на програмата за иновации и научни изследвания „Хоризонт 2020“ и подчерта, че без научни изследвания, без новаторство не е възможно да се подсили индустрията и да се създават работни места. В обръщението си към младите хора той обърна внимание и на социалните политики и отбеляза, че те трябва да работят за намаляване на младежката безработица посредством политика в подкрепа на индустрията: "Нашата цел е младите хора да останат в Европа, тяхното излизане от Европа ще бъде катастрофа за нас. Когато младите хора излизат от Европа, това е поради наши грешки. По тази причина трябва да се работи за по-добро сътрудничество между университетите и бизнеса“.

4

Председателят на Европейския парламент отбеляза още, че е необходимо е да се промени Европа, но трябва да се подчертае и какво е свършил Евросъюзът досега: „70 години мир, свобода за всички, вътрешен пазар, спазване на човешките права, защита на демокрацията. Ние сме единственият континент, където няма смъртна присъда. Ние отстояваме човешкото достойнство, нашите ценности", напомни Таяни. Той подчерта още, че трябва да имаме мечти и да подсилваме ценностите на ЕС. Председателят на Европейския парламент отбеляза още, че Европа не е само Европейската централна банка и не е само Шенген. Ценностите са много важни. „Трябва да имаме мечти, да подкрепим мечтите на младите хора. Защото без ценности, без мечти, няма да можем да работим“.

10

Основната цел на дискусията беше публичното обсъждане на актуалните теми от дневния ред на Европейския съюз и тяхното представяне през погледа на българските младежи. Присъстващите имаха възможност да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на европейския проект, както и да отправят своите въпроси към Антонио Таяни и ръководителите на парламентарните групи в Европейския парламент.

Основните теми, които бяха обсъдени по време на дебата, бяха младежката безработица, бедност и социално изключване; сигурността, миграция и опазване на външните граници на ЕС; свобода на придвижване, учене и работа в рамките на ЕС.

5

Дискусията с младите хора бе част от работното посещение на Председателския съвет на Европейския парламент в София във връзка с председателството на Съвета на Европейския съюз, което България поема от януари 2018 г.

7