Начало / Новини / Новини и събития / Гeолого-географският факултет отбелязва официалния си празник

   
Гeолого-географският факултет отбелязва официалния си празник

В Деня на Земята, 22 април, Геолого-географският факултет чества своя официален празник, присъединявайки се към най-голямата гражданска научна инициатива в световен мащаб Earth Challenge 2020 (Предизвикателство за Земята). Тази година Денят на Земята се отбелязва за 50-ти път. За първи път той се провежда през 1970 г. в САЩ, а през 1990 г. е обявен за международен празник. В България се отбелязва от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда.

Тазгодишната тема на ежегодно провежданата кампания е „Действия срещу изменението на климатаогромното предизвикателство на нашето съвремие“. През последните десетилетия нарастват редица глобални проблеми, свързани с изменението на климата и замърсяването на околната среда. Измененията вече са реалност и оказват своето влияние върху цялата планета като глобалното затопляне, екологични катастрофи, киселинни дъждове, опустиняване и т.н. Всички ние можем да дадем своя принос, защото изменението на климата е световен проблем, който може да засегне всеки един от нас. Всички ние живеем на една планета и промените на едно място могат да засегнат хората в други далечни краища. С други думи, нашето поведение оставя трайна следа, подобно на отпечатък. Следователно, чрез нашите действия и решения, всеки от нас може да предприеме мерки, за да оставя по-малки отпечатъци и да помогне за разрешаване на проблема с изменението на климата.

Геолого-географският факултет отбелязва своя официален празник, като се присъединява към най-голямата гражданска научна инициатива в световен мащаб Earth Challenge 2020 (Предизвикателство за Земята). „Наука с помощта на гражданите“ е невероятен начин хората по света да допринесат за ценни научни изследвания. Деканът на Геолого-географския факултет доц. д-р Климент Найденов изрази съжалението си, че посрещаме Деня на Земята в извънредно положение, заради епидемията от коронавирус. Най-важното обаче е да бъдем активни, защото действията ни сега по отношение на климата, ще определят как ще изглежда нашият свят след 50 или 100 години. Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност, да действаме в полза на околната среда. Важно е да обединим усилията си, за да постигнем по-добър климат и по-добро бъдеще, не само за нас, но и за поколенията след нас“, каза още доц. Найденов.

Геолого-географският факултет отправя апел към останалите факултети в Софийския университет: „Вие също можете да участвате в Earth Challenge 2020! Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!“ За повече информация: https://earthchallenge2020.earthday.org .

10-2