Начало / Новини / Новини и събития / Есенен научно-образователен форум на тема „Съвременни педагогически технологии в образованието“

   
Есенен научно-образователен форум на тема „Съвременни педагогически технологии в образованието“

В Департамента за информация и усъвършенстване на учители се проведе седмият пореден Есенен научно-образователен форум. Традиционно академичната проява се организира през ноември и е посветена на Климентовите дни на Софийския университет. Темата на тазгодишния форум е „Съвременни педагогически технологии в образованието“.

Форумът бе открит от директора на ДИУУ проф. д-р Росица Пенкова, която благодари на всички участници, че преподаватели, директори и учители отново са заедно в обмяната на опит и търсенето на нови, адекватни на динамично променящото се общество и нарастващите му изисквания решения за издигане на качеството на българското образование.

За поредна година на форума присъстваха представители на Министерството на образоването и науката и на Синдиката на българските учители.

1

С приветствие към участниците се обърна заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. В изказването си тя акцентира върху квалификацията на директорите и учителите, която е много важна за кариерното развитие на педагогическите специалисти, и изрази удовлетворение от организирането на квалификационни форми от Департамента за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет. Думите й бяха последвани от широка дискусия по актуални въпроси на българското образование.

3

От името на Синдиката на българските учители педагогическите специалисти и университетските преподаватели бяха приветствани от председателя на синдикалната организация дикн Янка Такева. Тя поздрави директора на Департамента проф. Росица Пенкова и целия й екип за това, че всяка година провеждат конференции по актуални теми на образователното пространство и изтъкна значимостта на тазгодишната, посветена на съвременните технологии. „Тази тема е изключително важна, като се има предвид случващото се в Европа и света от гледна точка на дигитализирането на професионалната система и интегрирането на младите хора на пазара на труда“, подчерта Янка Такева и добави, че без високите технологии не можем да бъдем успешни, и че тези проблеми трябва да бъдат акценти в политиката на Министерството на образованието и науката.

2

Тя изрази впечатленията си от презентациите на цялата колегия, от иновативността и креативността на българския учител: „За пореден път се убеждавам, че българският учител е висок професионалист и новатор. Нека си пожелаем стратегията на правителството по отношение на ИТ да продължи и през следващите години, за да можем да се справим с предизвикателствата пред нас“, каза още дикн Янка Такева.

4

Иновациите в българското образование и квалификацията на учителите бяха тема на дискусиите в секционните заседания.

По установена традиция на 11 ноември след заключителното заседание на Есенния научно-образователен форум на тържествена церемония Департаментът за информация и усъвършенстване на учители връчи свидетелствата на удостоените с най-високата, първа професионално-квалификационна степен педагогически специалисти. В тазгодишната изпитна сесия І ПКС авторитетно защитиха 77 директори и учители от цялата страна.

5

Директорът на ДИУУ проф. д-р Росица Пенкова поздрави присъстващите и изрази удовлетворението и признателността на целия екип за дългогодишната съвместна работа: „Благодаря Ви, че избрахте Департамента на Софийския университет и години наред работихме заедно, за да стигнем до този вълнуващ момент! Още веднъж Ви пожелавам успех по пътя нататък – към майсторските класове, докторските степени, защото учителската професия е едно нестихващо дръзновение към нови и нови висоти. На добър час!“.

Втора професионално-квалификационна степен в сесия 2017 в ДИУУ придобиха 217 педагогически специалисти, трета – 446, четвърта – 2310, и пета – 7418.

6

Ръководството, преподавателският и административният състав на Департамента поздравяват защитилите професионално-квалификационна степен директори и учители и остават заедно с всички свои приятели в отстояването на отговорната мисия за осъществяване на образование с високо качество и потенциал в името на пълноценната реализация на младите хора и достойния утрешен ден на България.