Начало / Новини / Новини и събития / Единадесета международна научна конференция „Драгоманови студии“

   
Единадесета международна научна конференция „Драгоманови студии“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе Единадесетата международна научна конференция „Драгоманови студии“. Съорганизатори на научното събитие бяха Катедрата по славянско езикознание, Факултетът по славянски филологии на Софийския университет, Фондацията „Мати Украина“, Украинското неделно училище и посолството на Украйна в България.

Конференцията бе посветена на 20-годишнината от откриването на специалност „Украинска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Университетът е единственото висше училище в България, където се преподава украински език и украинска култура. Конференцията бе посветена и на 25-годишнината от установяването на дипломатически връзки между България и Украйна, както и на 175-годишнината от рождението на известния украински учен Михайло Драгоманов.

Животът на проф. Михайло Драгоманов е силно свързан със съдбата на Софийския университет още от самото му основаване. Украинският учен работи в Университета и активно участва в културния живот на България. Неслучайно неговото име е водещо в списъка на известните учени, спомогнали за изграждането на авторитета на университета сред световните научни и образователни институции.

1

На събитието присъстваха Анна Тертична, временно изпълняваща длъжността посланик на Украйна в Република България, доц. д-р Бойко Пенчев, декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет, представители на Софийския университет, Лвовския университет „Иван Франко“, Великотърновския университет, Българската академия на науките, студенти и гости.

Научната конференция бе открита от доц. Бойко Пенчев. Той поздрави участниците в събитието и заяви, че тазгодишното издание на традиционните „Драгоманови студии“ се провежда в специална година, тъй като през 2016 г. се отбелязват 20 години от изучаването на украинска филология във Факултета по славянски филологии: „За нас тази специалност е гордост за факултета. Нещо, на което държим и за което полагаме всички усилия да укрепва и да се развива“.

2

В приветствието си доц. Пенчев цитира проф. Драгоманов, според когото истинско и продуктивно е това сътрудничество между народите, което се основава върху навлизането в езика и културата на всеки един народ. Деканът на Факултета по славянски филологии заяви още, че именно затова е важно подготвянето на специалисти, които ще познават езика и културата на украинския и на българския народ.

Доц. Пенчев отбеляза, че именно студентите и специалистите са онези посредници, които трябва да изградят мостове между българската и украинската култура. Той подчерта, че това е едно трудно дело, което изисква дисциплина и усърдие, а също така добронамереност и любов.

3

Анна Тертична, временно изпълняваща длъжността посланик на Украйна в Република България, заяви пред участниците на конференцията, че за нея е чест и удоволствие да участва в научния форум. Тя отбеляза, че през изминалите 20 години в Софийския университет са се изградили редица млади хора, които носят в сърцата си любов към Украйна и с това обогатяват културата и науката и на своята родина. Анна Тертична връчи грамоти от името на Министерството на науката и образованието на Украйна на преподаватели по украински език и литература в Софийския университет.

4

Поздравления към присъстващите и организаторите на конференцията поднесоха още Олена Коцева, председател на „Мати Украйна“ и Валентина Драгулева, преподавател в Софийския университет по украински език, която поднесе приветствие от Наталия Драгоманова – внучка на Михайло Драгоманов.

Конференцията се проведе в три секции. Изнесоха се доклади, посветени на 175-годишнината от рождението на Михайло Петрович Драгоманов. Юбилеят на специалността „Украинистика“ в Софийския университет бе отбелязан в отделна секция на тема „Културологичен подход в преподаването на език и литература“. В третата секция на конференцията се акцентира върху запазването на етнонационалната идентичност на украинците в България.