Начало / Новини / Новини и събития / Доц. Иван Бъчваров с Отличие за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий – Васил Левски”

   
Доц. Иван Бъчваров с Отличие за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий – Васил Левски”

В навечерието на празника на Народните будители на тържествена церемония читалището в град Карлово удостои доц. Иван Бъчваров от Физическия факултет на Софийския университет с Отличие за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий – Васил Левски”.

Наградата се връчва за осми пореден път, сред досегашните носители са проф. д-р Христо Мермерски, д-р Йонко Мермерски, Теодосий Теодосиев и др.

Доц. Иван Бъчваров завършва Природо-математическата гимназия в родния си град Казанлък. Той е един от първите ученици от школата на емблематичния преподавател по физика Теодосий Теодосиев. Насочва се към физиката, защото според него тя е най-близко до идеята за „цялост“ в природата. „За мен физиката е бракосъчетание между природа и математика”, казва доц. Бъчваров.

Има докторска степен по физика в областта на квантовата електроника и нелинейната оптика от Физическия факултет на Софийския университет през 1994 г., последвана от академичната степен „доцент” по физика на вълновите процеси през 2003 г. През 2015 г. Университетът по информационни технологии, механика и оптика в Санкт Петербург избира доц. Бъчваров за професор-изследовател в рамките на руския академичен проект за върхови постижения „5-100”, а през 2016 г. заслужено го отвежда до отговорната длъжност Председател на центъра за компетентност по Био-нано фотоника „Джон Атанасов”.

1

Повече от 30 години научните изследвания на на доц. Иван Бъчваров са в сравнително широка област, известна най-общо като физика на свръхбързите оптични процеси и технологии, както и разработването на лазерни източници и на техни интердисциплинарни приложения в различни изследователски институции в България и чужбина, в Софийския университет и в редица университети в Русия, Германия, Италия, САЩ.

Под негово ръководство през 2014 г. във Физическия факултет на Софийския университет бе открита нова свръхмодерна лаборатория по лазерна физика и приложения , изградена изцяло с дарения от български фирми. Негово дело и под негово ръководство е и Лабораторията по фемтосекундна фотоника /фемтосекундата представлява една милионна част от наносекундата/.

2

Всички негови усилия имат една цел – качествено висше образование, студентите да имат възможност да се подготвят в среда на реални научни изследвания. „В лабораториите на Физическия факултет учим студентите да предизвикват късмета. И такъв човек, трудно може да бъде удържан в границите на предопределението си или да бъде ограничен в постиженията му”, посочва доц. Бъчваров и именно тези качества се стреми да възпитава той у младите хора, за чието формиране като отлични изследователи и за чиято успешна кариера в индустрията или академията у нас и в чужбина, неговият принос е огромен.

3