Начало / Новини / Новини и събития / Доц. Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература

   
Доц. Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература

Доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет и член на Управителния съвет на Българското географско дружество, получи в Брюксел Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати от други държави. Той е отличен за романа си "Аbsolvo te", който е вторият след "Аз още броя дните", с който спечели формата на БНТ "Ръкописът".

Наградата беше връчена от българския еврокомисар по иновациите, науката, културата, образованието и младежта Мария Габриел, която изрази радостта си, че имаме български лауреат и то с книга, която разтърсва душата, която показва колко е силно да простиш непростимото, за да вървиш напред, за да можем да станем отново хора. По думите й тези книги наистина трябва да бъдат преведени на всички други езици, за да докоснат всички останали, да направим така, че заедно не повтаряме грешки от миналото, където има и черни моменти, а с доброто и силата на човека да даваме повече кураж и да вдъхновяваме.

B1

Доц. Бърдаров посочи, че наградата означава много за него, тъй като е признание за дългите години труд, писане и работа в тази посока: „Нещата, които пиша в книгата „Abslovo te“, са каузи, в които много силно вярвам. С тях се занимавам от много време и в Университета като преподавател, и в другите неща, които съм писал. Така че в личен план е голямо признание за мен самия, за каузите, за които се боря, и за нашето издателство „Мусагена“, с което издадохме книгата“.

В романа авторът преплита две сюжетни линии - първата ни връща към Холокоста и ужасите на нацистките концентрационни лагери, а втората ни отвежда към 70-те и 80-те години на миналия век и израело-палестинския конфликт. Лайтмотивът и в двете е прошката.

B2
B3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наградата се връчва за първи път през 2009 година и се подпомага от програмата „Творческа Европа“ на ЕС. За 13 години отличените автори от различни държави са 148. Те се избират от национални журита. За четвърти път сред лауреатите на уникалната европейска награда за литература има българин. Калин Терзийски, Милен Русков и Ина Вълчанова са останалите българи, които досега са печелили Европейската награда за литература.

Освен парично измерение наградата предоставя и уникален шанс авторите да бъдат преведени на различни езици. От няколко държави вече има интерес към романа на Георги Бърдаров. Авторът вече е сключил договори за превод с издателства в Хърватия и Германия.

Това е признание за България, автора и книгата. Съдбовно е, че в момент на невиждано в последните години напрежение в ивицата Газа, романът на Бърдаров, който търси изход от арабо-израелския конфликт, е българският победител на този престижен форум.

4-1