Начало / Новини / Новини и събития / Дипломира се петият випуск на Медицинския факултет на Софийския университет

   
Дипломира се петият випуск на Медицинския факултет на Софийския университет

Абсолвентите от юбилейния пети випуск 2017 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 94 са студентите, които завършиха специалностите „Медицина“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ и „Медицинска сестра“, от тях двама са пълни отличници. Церемонията за връчването на дипломите се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На тържествената церемония присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, преподаватели, гости и близки на абсолвентите.

1

Празникът бе открит от декана на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов, дм. Той се обърна към най-младите си колеги и заяви, че всеки от завършващите е разбрал какво е лекарската професия и всеки от тях е намерил удовлетворение за себе си за избора на своята професия, за която неслучайно се казва, че е най-хуманната.

В своето приветствие проф. д-р Спасов изрази надеждата си към най-младите си колеги, че в годините, прекарани във факултета са разбрали най-важното – да помагат на своите пациенти с всичките си знания, с изкуството, което са овладели и с абсолютна самоотверженост и отдаденост и съпричастност към болката и мъката на своите пациенти.

3

Деканът подчерта, че най-важното е доверието на пациента към лекаря. И че това доверие трябва се гради, утвърждава и защитава всеки ден. Той призова колегите си никога да не бягат от отговорност, да бъдат честни с пациентите си и техните близки, да не допускат да бъдат подвеждани, а да разчитат на собствената си съвест и на собствените си знания, да защитават достойнството на лекарската професия, като изграждат доверие.

По време на тържеството деканът обърна внимание, че съвременната медицина е мултидисциплинарна дисциплина и призова абсолвентите да бъдат част от един екип. Той подчерта, че една болница е на високо ниво само, ако лекарите, но и медицинските сестри и рехабилитаторите са истински професионалисти.

4

Проф. Спасов пожела на своите възпитаници да станат добри лекари и отлични професионалисти, да са удовлетворени от хуманната професия и да са горди с нея и им пожела на добър час.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков изрази задоволството си да присъства на празничното тържество на абсолвентите от Медицинския факултет и на техните гости, преподаватели и близки.

В приветствието си към тях той отбеляза, че е уверен в реализацията на абсолвентите и че те отдавна, още избирайки нелекото следване и овладяването на трудоемки за изучаване науки, вече са избрали своята професия.

5

Ректорът пожела на абсолвентите да се реализират по най-добрия за тях начин, така че професията да им носи удовлетворението, което наистина заслужават и изрази желанието си тази реализация да бъде в България.

Проф. Герджиков пожела на абсолвентите успех, да бъдат гордост за родителите си и обяви випуск 2017 г. за закрит.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков поздрави абсолвентите по повод дипломирането им от свое име и от името на министър Ананиев. Той ги поздрави за всеотдайните усилия, благодарение на които Медицинският факултет на Софийския университет се утвърди като едно от най-уважаваните висши медицински училища в България с международен авторитет.

6

Заместник-министърът се обърна към най-младите си колеги с надеждата, че след получаването на дипломите си, ще продължат да надграждат наученото в университета и ще се стремят към допълнително усъвършенстване на своята квалификация. Д-р Пенков пожела на завършилите на добър път в една прекрасна, трудна и високоотговорна професия.

От името на Българския лекарски съюз приветствие поднесе и д-р Венцислав Грозев, който се обърна към абсолвентите с благодарност затова, че в един нелек период са избрали тази професия. Той благодари на родителите им за оказаната подкрепа и напътствия. Д-р Грозев отправи пожелание-изискване към абсолвентите да вървят с високо изправени глави и да имат изключително високо самочувствие, защото не само го заслужават, а са си го извоювали.

7

Говорейки за професията на лекаря, той цитира една латинска сентенция, която гласи: „Не за себе си, а за другите“ и отбеляза, че тази сентенция е събрала в себе си цялата философия на медицината. Д-р Грозев призова тя да не бъде забравяна никога и подчерта, че медицината се практикува цял живот.

На тържеството бяха връчени и наградите на Факултета по медицина към Софийския университет за пълните отличници на випуска. „Златен Хермес с Кадуцей“ получиха д-р Ангелина Пискова и д-р Деница Цанова.

8

Д-р Пискова поздрави колегите си за успешното им дипломиране и припомни за времето, прекарано в аудиториите, в дисекционните зали и болниците. „Медицината е наука, професия и изкуство. Наука за живота и болестта, основана на доказани факти и незаменими емпирични познания. Наука с ясни правила, но и професия, в която лекарят се раздава по всички възможни начини“, каза тя и добави, че в тази професия отношението към пациентите е от изключително значение.

Тя благодари на своите преподаватели, които са им предали знанията и уменията си, но са дали личен пример за хуманно отношение към пациента, пример за всеотдайност и професионализъм.

В края на поздрава си към своите колеги д-р Пискова ги призова където и да бъдат да не спират да учат, да се развиват и да бъдат морални, компетентни и успешни.

9

Д-р Деница Цанова също поздрави колегите си и отбеляза, че за всеки от абсолвентите е имало моменти, в които следването му се е струвало безкрайно дълго, а сега, когато са се събрали, за да получат дипломите си, сякаш всичко е било миг. Тя също отправи своята благодарност към екипа на Медицинския факултет, към своите колеги и близки.

Тя изрази увереността си, че заедно с колегите й ще бъдат свидетели на много нови открития в медицината и ще могат да бъдат още по-полезни на обществото. Д-р Цанова пожела на целия випуск да са здрави, все така отдадени на медицината и да бъдат много удовлетворени. „Нека след 20 години да можем да се обърнем назад и да кажем, че сме станали добри и способни лекари като нашите преподаватели“, добави още тя.

10

Преди да получат дипломите си, бакалаврите бяха поздравени от медицинската сестра Кремена Михова, отличник на курса, която приветства присъстващите от името на бакалаврите. Тя изрази дълбоката си благодарност към преподавателите и целия състав на Медицинския факултет за това, че са ги изградили като професионалисти, към родителите и приятелите за тяхната подкрепа. Тя призова колегите си никога да не забравят, че са възпитаници на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

12

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите, след което новодипломираните лекари положиха Хипократовата клетва.

15
16
17
18