Начало / Новини / Новини и събития / Честване на Деня на Португалия във Факултета по класически и нови филологии

   
Честване на Деня на Португалия във Факултета по класически и нови филологии

По покана на Факултета по класически и нови филологии (ФКНФ) и Научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“ посланикът на Португалия Н. Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва изнесе академична лекция на тема „Португалия в европейското семейство“, с която бе отбелязан Денят на Португалия, Камойш и португалските общности. На лекцията присъстваха студенти, преподаватели, докторанти и постдокторанти от специалност „Португалска филология“ на ФКНФ.

В обръщение към младите португалисти посланик Рибейро да Силва изрази преди всичко надеждата те да сбъднат личните си мечти, като участват в общото изграждане на бъдещето на Европа. В лекцията си тя направи кратък исторически преглед на присъединяването и членството на Португалия в европейските структури и напомни, че Португалия е част от Европейския съюз вече 35 години - договорът за присъединяването й е подписан на 12 юни 1985 г. в манастира „Жеронимош“, емблематично място, което символизира решителността и смелостта на португалците, и страната става пълноправен член на организацията от 1 януари 1986 г. Интеграцията в тогавашната Европейска икономическа общност има положително отражение върху редица аспекти от живота на португалците, а като непосредствени резултати се отчитат укрепването на португалската демокрация, силният стимул за икономическото развитие, свеждането на инфлацията в страната до исторически ниски нива, подобряването на условията на живот на голяма част от португалците, посочи посланик Рибейро. В анализа си на посоките на модернизиране на икономиката на Португалия в следствие на евроинтеграцията тя подчерта решаващата роля на европейските структурни фондове, високия ръст на производителността в страната, приемането на единната европейска валута, а също и присъединяването към Шенгенското пространство. „Успехът на интеграционния процес, ни позволява днес да бъдем една развита и конкурентна държава с икономическо влияние в света, която привлича чуждестранни инвестиции, развива туризма и международните отношения, отворена е за света и осъществява активно сътрудничество със страни от Азия, Африка и Америка“, обобщи посланик Ана Мария Рибейро да Силва.

Особено внимание в лекцията си посланикът на Португалия отдели на актуалните предизвикателства пред европейците, в това число и португалците, и в частност пред младите хора. Като цитира големия европейски ренесансов поет Луиш Ваш де Камойш, който в един от най-познатите си сонети изтъква вечния императив на промяната („Времената се променят, променят се желанията,/ променя се човекът, променя се доверието;/ светът поражда се от непрестанната промяна,/ и не спира да добива нови свойства.“), посланик Ана Мария Рибейро да Силва призова младата аудитория да гледа уверено към бъдещето на Европа, към възможните посоки на нейното обновяване, към преодоляването на предизвикателствата на настоящето с вяра в бъдещето. Седем десетилетия след историческата Декларация на Робер Шуман волята на европейците продължава да променя Европа, ние израстваме заедно и обогатяваме разнообразието си, приемайки нови членове в Европейския съюз. Напредъкът на Европейския съюз и на всички негови членове е очевиден и продължаваме да правим необходимото за това, посочи посланикът на Португалия и допълни, че новата реалност днес изисква нова воля. И ако като граждани на Европа съзнаваме, че дейността на Европейския съюз има добавена стойност, то също така разбираме, че Съюзът трябва да фокусира дейността си върху конкретни проблеми, като например икономическото и социалното положение на хората, климатичните промени, миграцията, здравето, което се превърна в основен проблем през последната година. „Основен въпрос за Съюза е да гарантира по-активното участие на европейските граждани във вземането на решения от и за Съюза, с мисъл за бъдещите поколения, защото е ясно, че Европа може да има бъдеще, само ако младото поколение има бъдеще в Европа“, подчерта посланик Ана Мария Рибейро да Силва.

Като се спря на ключови въпроси от актуалния европейски дебат, сред които този за стратегическата автономия на Европа, посланикът на Португалия очерта накратко и приоритетите на португалското председателство на Съвета на ЕС (1.01.-30.06.2021 г.). Водено от разбирането, че океаните са най-важните регулатори на климата и са източници на огромно разнообразие от биологични видове, португалското председателство предлага Европейският съюз да работи в полза на проекта за запазване на световния океан, който се нуждае от незабавна защита.

В края на академичната си лекция посланик Ана Мария Рибейро да Силва напомни думите на бащата на португалската демокрация Марио Соареш, който още през 1976 година предупреждава: ,,Създаването на Европа не е лесна задача“. Затова и преоосмислянето на Европа и нейното бъдеще е дълг на всички европейци, посочи посланик Рибейро и отправи призив към присъстващите на лекцията студенти да участват активно като европейски граждани в дебата за бъдещето на Европа, за да се чуе гласът им, а предложенията им, заедно с тези на много други техни връстници, да начертаят бъдещето на Европа.