Начало / Новини / Новини и събития / Част от новия Софийски планетариум „Андромеда“ беше представен на провеждащия се Първи национален форум за съвременни космически изследвания

   
Част от новия Софийски планетариум „Андромеда“ беше представен на провеждащия се Първи национален форум за съвременни космически изследвания

Учените от Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ получиха уверения и силно рамо от държавата за своите научни и приложни разработки на открития на 21 октомври 2020 г. Първи национален форум за съвременни космически изследвания.

Двудневното събитие се провежда в София Тех Парк в столицата. „Надяваме се на успешни проекти, но и на реформиране на сектора, за който новата Агенция за научни изследвания и иновации да бъде обединяващ фактор“, заяви на откриването на форума Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката. Представен бе и част от новия Софийски планетариум „Андромеда“.

Събитието е първо по рода си и се организира от клон „Космос“ към Съюза на физиците в България, а организационният комитет е почти изцяло от учени от Физическия факултет на най-стария университет у нас. Четирите научни сесии са обединени по темите: „Фундаментални космически изследвания“, „Аерокосмически технологии“, „Приложни космически изследвания“ и Докторантска сесия. Отделните панели, последвани от дискусии, през втория ден са фокусирани около „Наука и Космос“, „Бизнес и Космос“ и „Образование и Космос“.

SNIMKI- forum- 21-22.X.2020

Сред лекторите са изтъкнати учени не само от Софийския университет, но и от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория - БАН, Националния институт по геофизика, геодезия и география е научен институт - БАН, Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория - Рожен, Техническия университет, сред които проф. дфзн Стойчо Язаджиев, доц. д-р Стефан Лалковски, проф. дфзн Наталия Килифарска, доц. Керанка Василева, доц. Гергана Герова, д-р Васил Василев и други.

SNIMKI- planetarium

Като модел за реализирана връзка между наука, бизнес и неправителствени организации бе представянето на част от купола на новостроящия се Първи софийски планетариум с изцяло български проект, материали и труд, плод на усилията на екипа на докторанта от Физическия факултет на Софийския университет Недислав Веселинов. Той се изгражда от Експерименталното конструкторско бюро „Фотоника“ с помощта на Фондация „Карол Знание“, компаниите NIKI Rotor Aviation, Heliair и катедра „Радиофизика и електроника“ към Физическия факултет на Софийския университет. Неговото откриване се предвижда през пролетта на следващата година.

Forum 7

Силен тласък на надеждите и усилията на учените, работещи в областта на Космоса и иновациите, даде в приветствието си зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. Тя подробно разказа за взетото от правителството решение за първи път да имаме целеви и големи инвестиции в областта на научните изследвания, голяма част от които свързани с тяхното приложение в индустрията, с помощта на специална програма и чрез създаването на новата Държавна агенция за научни изследвания и иновации. По предварителните разчети агенцията трябва да получи одобрение от ЕК до средата на следващата година и да започне да разпределя средства от края на 2021 г.

Заместник-министър Ангелиева специално обърна внимание на сектора на научните изследвания в областта на космическите програми. Според нея дебатът за преимуществото на фундаменталните или приложни науки не е смислен. „Работата е в качеството на постигнатото, надяваме се на успешни проекти“, каза тя. Очевидно ще има нужда от реформиране, но се очаква новата агенция да бъде обединяващ фактор, подчерта Карина Ангелиева. Зам.-министърът смята, че въпреки трудностите, вече се създават успешни модели, около които възникват сателити. "Възникват и общности с научни лидери - готова съм за срещи с предложения за сътрудничество, свързани с изследвания и иновации, които имат пряка връзка и с образованието", подчерта тя.

Forum 2