Начало / Новини / Новини и събития / Бразилска литературна вечер се проведе в Софийския университет

   
Бразилска литературна вечер се проведе в Софийския университет

В „Яйцето“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе бразилска литературна вечер, на която бяха представени книгите „Дъщерята на реките“ и „Къде са цветята“ на Илко Минев, „Бразилски цикъл“ на Елисавета Багряна и „Точката на изчезване“ на Лобо Пазолини, издадени на български и на португалски език.

Събитието се организира съвместно от специалност "Португалска филология" към Катедрата по испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии и Посолството на Бразилия в България. То е част от Програмата за честванията на 130-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се провежда в рамките на Седмицата на бразилското кино и култура.

На събитието присъстваха деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, извънредният и пълномощен посланик на Федеративна република Бразилия г-жа Ана Мария Сампайо Фернандес, преподаватели и студенти.

1

Литературната вече бе открита от декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова. Тя изрази задоволството си, че събитието се провежда в навечерието на Деня на будителите и е добро начало за традиционните Климентови дни, провеждани в Софийския университет.

Проф. Данова отбеляза, че това е вечер, която показва колко близки могат да бъдат културите, когато не ги гледаме на картата, а мислим за тях само в този духовен смисъл, който винаги свързваме с поезия, с проза, с литературните произведения и изрази надеждата си всички да могат да се потопят в този свят, в който бразилската и българската култура се срещат.

3

Извънредният и пълномощен посланик на Федеративна република Бразилия г-жа Ана Мария Сампайо Фернандес поздрави присъстващите на събитието и благодари на доц. Яна Андреева, заместник-декан на Факултета по класически и нови филологии, за съдействието й да бъде организирана бразилската литературна вечер, както и на Нара Васконселос, представител на културния институт „Зенон“ и организатор на бразилската седмица на киното и културата.

Г-жа Ана Мария Сампайо Фернандес приветства и писателя Лобо Пазолини, който по-късно представи своята книга „Точката на изчезване“.

„Бразилски цикъл“ на Елисавета Багряна бе представен от Румен Стоянов.

По време на бразилската литературна вечер посланикът представи книгата на Илко Минев „Дъщерята на реките“.

В рамките на литературната вечер гостите имаха възможността да чуят стихове на Елисавета Багряна на български и португалски език от записа на гласа на поетесата, запазен и съхранен за поколенията в Златния фонд на Българското национално радио. Нара Васконселос ги представи на португалски език.

Присъстващите имаха възможност да се насладят и на бразилска музика в изпълнение на Диого Рамо.

2