Начало / Новини / Новини и събития / Биологическият факултет продължава успешно работата по проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“ с акроним в “Agrolabs”

   
Биологическият факултет продължава успешно работата по проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“ с акроним в “Agrolabs”

По Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020” Биологическият факултет към Софийския университет, Катедра „Екология и опазване на природната среда“, спечели и работи по изпълнението на проект: „Клъстери за иновации в агропродуктите“ с акроним “Agrolabs”.

Проектът „Клъстери за иновации в агропродуктите” обединява осем партньори от четири страни – Гърция, Кипър, България и Албания и е насочен към регионите от Централна Македония в Гърция (Иматея), Кипър (Lemesos), България (Благоевград-Разлог) и Албания (Fier). Целта на проекта е да насърчи производството и разпространението на иновативни агрохранителни продукти в Гърция, Кипър, България и Албания, като подпомага малки и средни предприятия в техните проекти за развитие, както и производителите в създаването на нови пазари за техните продукти.

До момента са проведени няколко работни срещи и два семинара по проекта.

thumbnail (2)

На 8 ноември 2018 и 7 ноември 2019 г. се проведоха два научни практически семинара “Клъстери за иновации в агропродуктите” в залата на Общинския съвет, гр. Разлог, които бяха организирани от Биологическия факултет на Софийския университет.

Местни заинтересовани страни, сред които земеделски производители, представители на кооперации, преработваща промишленост и представители на местните власти, присъстваха на семинарите, които се фокусираха върху направените анализи и резултатите от пилотното проучване на агро-храните в област Благоевград.

thumbnail

В края на събитието беше разработено пилотно проучване за клъстер AgroLab в област Благоевград и бяха анализирани резултатите от научния анализ с цел подпомагане на сектора AgroFood при създаването на иновационни клъстери “AgroFood” - място, където индустрията (производителите, предприятията в сектора на хранително-вкусовата промишленост), изследователските институции и публичните органи могат да се срещнат.

5

Участниците изразиха интерес към проекта Agrolabs, споделиха своите основни проблеми и предизвикателства и желанието да сътрудничат с община Разлог за създаване на иновационни Клъстери в агро-хранителния сектор в региона.

През септември 2017 г. в Технологичния образователен институт в Атина, Гърция (водещ партньор), се проведе първата работна среща "Kick-off meeting", а на 29 и 30 март 2018 г. в Лимасол, Кипър, беше втората работна среща на партньорите. Третата работна среща на партньорите по проекта AgroLabs се проведе в Тирана, Албания, на 22 и 23 ноември 2018 г. Тя бе организирана от партньорите от Албания – Селскостопанският университет в Тирана, Албания.

Четвъртата работна среща на партньорите се проведе на 4 и 5 април 2019 г. в залата на Общинския съвет, гр. Разлог. Тя бе организирана от община Разлог (партньор по проекта). По време на срещата партньорите обсъдиха текущото състояние на изпълнението и напредъка на проекта, както и постигнатите резултати.

Финалната работна среща на партньорите ще се проведе на 14 януари 2020 в гр. Солун, Гърция. На 15 януари 2020 г. ще се състои Финалната Транснационална конференция в гр. Верия в Македония, Северна Гърция, на която ще бъдат представени окончателните резултати от изпълнението на проекта.