Начало / Новини / Новини и събития / Българският отбор спечели медали на Международната олимпиада по биология

   
Българският отбор спечели медали на Международната олимпиада по биология

Тридесет и втората международна олимпиада по биология (IBO 2021) тази година трябваше да се проведе от 19 до 23 юли 2021 г. в Лисабон, Португалия. Във връзка с наложените от пандемията от COVID-19 ограничения и мерки за превенция и създадената сложна обстановка в света, организаторите взеха решение за втора поредна година олимпиадата да бъде проведена като международно дистанционно състезание - IBO Challenge II.

Националният ни отбор по биология, който участва на IBO Challenge II, бе съставен от класиралите се на първите четири места на Националната олимпиада по биология и здравно образование: Петър Стоилов Жотев – ученик в 10 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София; Борислав Валентинов Стоянов – ученик в 11 клас, 125 СОУ „Боян Пенев“, София; Любослав Иванов Стефанов – ученик в 11 клас, ПЧМГ, гр. София; Виктор Димитров Гилин – ученик в 12 клас, НПМГ „Акад. Л. Чакалов”, гр. София. Тази година олимпийците ни по биология постигнаха най-големия успех досега, като и четиримата ни национални състезатели спечелиха медали в оспорваната надпревара. Два златни медала заслужиха Борислав Стоянов и Петър Жотев, Виктор Гилин спечели сребърен медал, а Любослав Стефанов – бронзов медал.

B3-1

В подготовката на олимпийците ни взеха участие преподаватели от Биологическия и Медицинския факултет на Софийския университет и от БАН. Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет, доц. Снежана Томова от Биологическия факултет и д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология при БАН. Подготовката и участието на отборите ни в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

B1-2

Състезанието се проведе в два етапа, на които участниците решиха 165 практически и 253 практически и теоретични задачи в Центъра за подготовка на олимпийци на Министерството на образованието и науката в София. Участие в най-престижното състезание по биология взеха над 250 ученици от 76 страни. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г. Традиционно страната ни се представя достойно, като досега нашите състезатели са спечелили 7 златни, 14 сребърни и 50 бронзови медала.