Начало / Новини / Новини и събития / Алма матер бе домакин на публична дискусия на тема: „Европа – По пътя към дигитално бъдеще“

   
Алма матер бе домакин на публична дискусия на тема: „Европа – По пътя към дигитално бъдеще“

В Аулата на Софийския университет се проведе публична дискусия на тема: „Европа – По пътя към дигитално бъдеще“ с президента на България Румен Радев и президента на Швейцария г-жа Дорис Лойтхард.

Събитието бе открито от г-жа Гергана Паси, председател на „ПанЕвропа-България“ и основател на Дигитална национална коалиция, която благодари на двамата президенти, че са намерили време в своята натоварена програма да проведат дискусия в Аулата на Софийския университет. Г-жа Паси отбеляза, че Европа все още не може да се наложи като лидер в технологичната област, но това не е необратим процес и именно събития като публичната дискусия биха били импулс за промяна в тази посока, а българското председателство на ЕС ще бъде още един двигател за това до края на 2018 г. да имаме вече изграден единен цифров пазар.

1

Модератор на дискусията бе Огнян Златев, председател на Представителството на Европейската комисия в България. Той приветства присъстващите и отбеляза, че в днешно време предизвикателствата, пред които сме изправени, са общи и начинът, по който можем да се справим с тях, е да работим заедно, защото можем да научим много един от друг и да положим съвместни усилия, за да бъдем винаги успешни.

3

Президентът на България Румен Радев изрази радостта си да присъства в Аулата ден след празника на народните будители. Държавният глава отбеляза, че г-жа Лойтхард е била държавникът от Швейцария, подписал през 2010 г. Българо-швейцарската програма, благодарение на която през последните години България е получила съществена помощ в различни важни за нашата страна области – съдебната реформа, стабилност и ефективност на реформите в други сфери, сигурност, миграция, околна среда и нещо много важно – за развитието на дуалното образование и обучение в България. Ценността на програмата не са толкова финансовите средства, не толкова оборудването, което е предоставено, подчерта президентът, а моделът на решаване на проблеми в различни важни сектори, моделът на обществени отношения, които сме имали възможност да възприемем чрез програмата.

2

Той благодари на г-жа Лойтхард за готовността й заедно с него да поговорят с младите хора на България за бъдещето на страната, на Швейцария, на Европа, за мястото на младите в това бъдеще, за предизвикателствата пред нашето общо дигитално бъдеще, за необходимите промени в сферата на образованието, които да произведат хора, които ще определят това общо бъдеще.

Защо говорим все по-често за дигитално бъдеще? Защото светът става все по-непредсказуем, тревожен, противоречив и конкурентен. В един такъв свят, за да отстояваме нашите ценности, за по-добро благосъстояние на европейските граждани, за тяхната по-голяма сигурност, за Европа като фактор на глобалната сцена, трябва да бъдем единни. Единство на нашите институции, държави и граждани, а за да бъдем единни, трябва да бъдем свързани, но не само транспортно и енергийно. Трябва да бъдем най-вече дигитално свързани“. По думите на президента Радев е все по-важно да имаме свобода на движение на данни. Европа може и трябва да прави много повече, ако я сравняваме с другите участници на тази глобална сцена.

4

Президентът Радев отбеляза, че се полагат много усилия в тази посока и даде пример с България, която в последните години е в разцвет на цифровите технологии. Има разцвет на малки и средни предприятия и фирми, които се занимават в тази област и това е видно по резултатите, които се постигат. От цифрите в статистиката – ИТ секторът през последните години има ръст от около 250% - небивал подем за даден сектор в икономиката, подчерта Румен Радев.

Той отбеляза, че има три видими и два не толкова аспекта на нашето дигитално бъдеще. Видимите са ясни – трябва да имаме съответните дигитални устройства, които обработват, анализират, онагледяват информацията. Трябва да имаме съответното софтуерно осигуряване: „Трябва да имаме тези устройства, софтуера, мрежата за пренос на тази информация, но трябва да имаме и хората, които да могат да боравят с нея“.

5

В словото си президентът се спря на двата не толкова видими аспекта – дълбокото трансформационно предизвикателство пред нас – как да превърнем това огромно количество от информация в знание. По думите му, едва тогава ще имаме успех. „Тук е огромното предизвикателство. Информацията, превърната в знание в нашия свят е оръжие – политическо, икономическо и духовно оръжие. Бъдещето е на онези, които съумеят да извършат тази дълбока трансформация“, каза Румен Радев.

Вторият невидим аспект на дигитализацията е моралният аспект. Едно дете преди да проходи държи телефон и таблет. Много важно е на какво попада и как това въздейства на неговата психика и мироглед, подчерта президентът. Той подчерта, че информацията, трансформирана в знание, е огромна сила и ако предизвикателствата на предишното поколение са били как да се изградят устройствата, как да се направи софтуер, който да решава някакви задачи, задачата на идните поколения е да се търсят интелигентни решения, за да се трансформира тази информация в знание и да го насочват така, че то да бъде хуманно ориентирано, да служи на човечеството, да служи на една обединена бъдеща силна Европа.

7

Президентът на Швейцария г-жа Дорис Лойтхард изрази радостта си да говори пред присъстващите в Аулата за дигитализацията и да бъде обсъдено това, което трябва да се направи в тази посока. По думите, й дълги години за дигитализация са говорили фирмите от ИТ сектора, новите технологии не са били толкова близки, но днес всяка държава има различен подход и знае, че всички технологии, всяка част от живота ни и трудовата ни дейност ще се промени от технологиите.

Никоя друга революция не е засягала човешкото същество по-бързо и в по-широк мащаб от дигиталната революция. Темата днес е съчетаването между демокрацията и дигитализацията в едно време, когато дебатът все повече се води в социалните медии и това е различна форма на комуникация, на диалог и обмен на мнения, която също влияе на демокрацията“, отбеляза г-жа Дорис Лойтхард. По думите й, България е много подходящо място за провеждане на такъв дебат. „Много от вас са видели с очите си как се демократизира едно общество и сега всички виждаме как България планира дигиталзиацията да бъде приоритет за първото си председателство на Съвета на ЕС“.

9

Държавният глава на Швейцария пожела на българските представители успех в първите шест месеца на 2018 г., защото са тежки задачите, които стоят пред тях и подчерта, че страната ни е добре подготвена да се справи с предизвикателствата на председателството.

В лекцията си г-жа Дорис Лойтхард отбеляза, че демократичната стабилност и свободното съществуване не са даденост и постоянно трябва да бъдат защитавани при всякакви обстоятелства. Демокрацията трябва да намира израз всеки ден, а устоите на бъдещето общество са в държави със здрави демокрации на базата на върховенство на закона, развиващи се икономики и доволни граждани. Повече демокрация означава по-добре информирани граждани, а това става с прозрачност, социални медии и интернет, които проповядват устоите на европейските ценности.

8

Демокрацията не е статично явление, а се влияе от външни фактори, подчерта Дорис Лойтхард и добави, че интернет е неразделна част от инфраструктурата на нашето ежедневие и е основа за икономическото развитие и социалния дебат. По думите й, Съединените щати са на първо място по употреба на данни и подчерта, че Европа не може да изостава в развитието си в този аспект.

В отделните държави дигитализацията е предпоставка за демократичния диалог, отбеляза президентът на Швейцария и подчерта, че демокрацията дава възможност на гражданите да се възползват от информацията, а дигитализацията насърчава хората да свикват с новите технологии от най-ранна детска възраст.

10

Дорис Лойтхард посочи, че през април 2016 г. е разработена стратегия за дигитална Швейцария, която и днес продължава да се развива и усъвършенства, за да даде възможност държавата да подпомогне сътрудничеството между икономиката, университетите и др. „Трябва да предотвратим ситуация, в която дигитализацията да бъде полезна само за една шепа хора, трябва да демократизираме новаторството“, подчерта Дорис Лойтхард.

Тя изтъкна, че дигитализацията може да подкрепи демокрацията и образованието и да се пребори по този начин с авторитарните посегателства върху демокрацията.

В изказването си президентът на Швейцария обърна сериозно внимание и на въпроси като дали данните са стока и ли са нещо нематериално, дали могат да са част от търговията, трябва ли ново законодателство поради спецификата на данните и посочи, че е необходимо да се изгради международна рамка от мерки и правила за управление на дигитализацията.

Други акценти в изказването й бяха необходимостта от електронно управление, достъпно за всички, че трябва да сме наясно как се управлява дигиталната среда. Дорис Лойтхард подчерта, че трябва да има национални и международни норми в дигиталната среда, засягащи защитата на личните данни, борбата срещу кибер-престъпността и други.

11

Президентът на Швейцария подчерта, че пред всички нас стоят много сериозни въпроси, че трябва да се търсят различните възможности за справяне с тези предизвикателства, но трябва да имаме предвид, че наред с удобствата и предимствата, дигитализацията крие много рискове и трябва да се изгради една обща рамка, за да бъдат защитени гражданите от прекалената откритост и прозрачност в определени области.

Събитието продължи с дискусия по темата, в рамките на която бяха обсъдени теми като неразривната връзка между ценностите на демокрацията и възможностите на цифровото бъдеще, използването на цифровизацията за засилване сигурността на континента, дигитализацията в социално-здравния сектор и бъдещето на дигитализацията по отношение на хуманитарните науки.