Начало / Новини / Новини и събития / 30 години специалност „Иранистика“ в Софийския университет

   
30 години специалност „Иранистика“ в Софийския университет

В Аулата на Алма матер с Международна научна конференция под наслов „30 години българска иранистика“ специалност „Иранистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва 30-годишнината от основаването си през учебната 1993/1994 година.

Основни лектори на двудневната конференция са проф. д-р Иво Панов, основател на специалност „Иранистика“, проф. д.ф.н. Диляна Ботева-Боянова от Историческия факултет и доц. д-р Мишел Лизенберг от Амстердамския университет, Нидерландия.

1

Събитието бе открито от проф. Иво Панов, който поздрави гостите на международната научна конференция. Той припомни, че това е поредната международна конференция по иранистика на българска територия след предишните конференции „Иран и България в огледалото на историята“ (2013), „Иран и Европа в огледалото на историята“ (2016) „Персийски ръкописи на Балканите и в Централна Европа“ (2017) и „Иран и светът в огледалото на историята“ (2019).

2

Проф. Панов посочи, че в програмата са включени 60 доклада на учени от България, Австрия, Армения, Германия, Ирак, Иран, Нидерландия, Румъния, Русия, Турция, и Унгария, разпределени в следните тематични секции: „Език и литература“, „Философия“, „Религия и общество“, „Кюрдски език и култура“, „Международни отношения“, „История“, което говори за нарасналия интерес към българската иранистика.

4

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Соня Милева поздрави присъстващите от името на ректорското ръководство по случай 30-годишнината на българската иранистика в Алма матер. Тя посочи, че за нея е чест да бъде част от този празник, където се споделят резултати и научен принос в областта. Проф. Милева отбеляза, че катедрата и специалността имат четирима действащи посланици, над 200 випускници и богато наследство от публикации и научни издания. По думите й това събитие е поредното потвърждение как устойчиво и последователно тази специалност се развива и прокарва път, намира място в широката научна, обществена и културна дейност на Софийския университет.

3

„За нас е изключително важно да подкрепяме подобни събития, защото това е важно не само за образованието и науката, това е част от нашата културна дейност, колегите, възпитаниците, това са посланиците и носителите на този диалог между народите и в областта специално на иранистиката. За мен е изключителна чест, че именно Софийският университет е мястото, където тази специалност се развива, привлича имена, учени и повдига, поставя на сцената важни въпроси, свързани с развитието на ираниститката и отношението между България, Иран и близките народи“, каза проф. Милева и пожела успех на конференцията.

5

В рамките на официалното откриване д-р Ангел Орбецов, посланик за специални поръчения, прочете поздравителен адрес от името на зам.-министъра на външните работи полковник Невяна Митева. В него се посочва, че народите на България и Иран споделят богата история на традиционно приятелски връзки още от далечната 1897 г., когато Иран е първата азиатска държава, установила дипломатически отношения с Княжество България. В основата на тези добри отношения е залегнало взаимното уважение към културно-цивилизационните ценности и постижения на двете страни. Специалност „Иранистика“ е основният двигател на разпространението у нас на познанието за Иран от миналото и настоящето, което допринася за изграждането на нашата дълга и пъстра история, се казва още в адреса.

8

Заместник-министърът се обръща и към всички настоящи и бивши преподаватели на специалността с най-сърдечни пожелания и поздравления за дългогодишната им работа, призова ги да бъдат горди с постигнатото през годините – с техните усилия България е заела заслужено място на картата на утвърдените иранистични школи в света.

9

Събитието продължи с още приветствия по повод празника и представяне на тематичните доклади в конференцията.

11

По повод своята годишнина специалност „Иранистика“ организира тематична изложба с ретроспективни снимки и забележителности в Иран, видени през обектива на преподаватели. Изложбата е експонирана в Централното фоайе на Ректората и може да бъде посетена до 19 май 2024 г.

33

В рамките на конференцията е планирано провеждане на работна среща с учени от Ереванския държавен университет, Армения.

222