Начало / Новини / Новини и събития / 19-ото издание на Европейски ден на предприемача премина под мотото START след reStarta

   
19-ото издание на Европейски ден на предприемача премина под мотото START  след reStarta

Научноизследователският сектор (НИС) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проведе 19-ото издание на Европейски ден на предприемача – 2021. Ежегодният форум за насърчаване на студентското и младежко предприемачество се проведе онлайн платформата zoom.us и се излъчваше директно във Фейсбук.

Форумът бе организиран от Центъра за трансфер на технологии към НИС на Софийския университет със съдействието на Innovation Starter, Областния информационен център София-град и София-област и Бизнес клуб на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Въпреки че епидемичната обстановка не ни позволява да се съберем на живо и да обсъдим идеи, добри практики и възможности пред предприемаческата общност в България, искрено се надявам форумът да продължи да бъде мост между хората с идеи и финансовите институции“, каза при откриването на Европейския ден на предприемача-2021 директорът на НИС Божил Добрев. „Софийският университет винаги е подкрепял предприемачеството сред студентите и съм убеден, че тази традиция ще продължи“, допълни той.

Приветствие към участниците в Европейския ден на предприемача-2021 (ЕДП-21) направи акад. Николай Витанов, заместник - ректор по научно-изследователска и научна проектна дейност на Софийския университет. Той подчерта, че предприемачеството и подготовката за правене на бизнес в академичните среди са теми, на които Софийският университет отделя все по-сериозно внимание през последните години. В повечето от факултетите се водят курсове по бизнес и предприемачество. За много от тези курсове се канят както наши квалифицирани преподаватели, например от Стопанския факултет, така и преподаватели от бизнеса. Той припомни, че преди няколко години в Университета е приета Стратегия за комерсиализация на научните резултати. Научноизследователският сектор чрез Центъра за трансфер на технологии провежда периодично анкета сред преподавателите за идентифициране на научно-приложни резултати с потенциал за комерсиализация и оказва съдействие за патентоване на такива резултати, като първоначалните резултати са обещаващи, каза акад. Витанов.

Той припомни, че Софийският университет е класиран на първо място между седем университета, признати за изследователски, с решение на Министерския съвет от месец юли т.г., а един от критериите в тази класация е броят на стартъпите в даден университет за последните няколко години, което е сериозен стимул за насърчаването на предприемачеството в университетите. „Надявам се това да е последният онлайн Ден на предприемача и след година да се срещнем по познатия добър старомоден начин на живо“, каза в заключение заместник-ректорът на Софийския университет.

В продължилата над 150 минути дискусия участниците в ЕДП-2021 обсъдиха икономическата реалност в условията на Covid-19. Икономистът - анализатор Любомир Дацов, Леона Асланова, СEO на Innovation Starter, Мартина Колева, ръководител на OTP LAB за България, Мадлен Георгиева и Горан Беремлийски от ОИЦ-София и доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан на Стопанския факултет на Софийския университет, представиха актуалната ситуация с предприемачеството в България, променените условия за стартиране на бизнес, възможностите за започване на стопанска дейност и проблемите и предизвикателствата пред предприемачите с днешна дата. От къде може да се търси финансиране на нови идеи и какви са възможностите за продължаване на обучението на предприемачите у нас и в Европа също бяха представени в панела.

Във втората част на форума четирима предприемачи разказаха личните си истории в условията на Covid-19. Биляна Николова, собственик на SatGeo, Боряна Левтерова, основател на InfinityToyBox, Денимир Димитров от Zero Wave и Георги Демирев, съсобственик на ocenime.bg, не скриха трудностите, които е трябвало да преодолеят в новата реалност, усилията, които са вложили при преследване на реализацията на бизнес идеите си, трудностите при финансирането в наши дни и личната формула на успеха.

Въпреки трудностите, оптимизъм за бъдещето обедини участниците в ЕДП-2021, които си пожелаха да се срещнат на живо на 20-тото издание на форума през 2022 г.