Начало / Новини / Новини и събития / 130 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

   
130 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 май 2017 г. – 31 октомври 2017 г. са 130.

На тържеството присъстваха представители на ректорското ръководство, декани, преподаватели от всички факултети на Софийския университет, близки на докторантите. То бе открито от заместник-ректора на Университета доц. Георги Вълчев, който заяви, че денят е празничен за академичната ни общност и особено за близките на успешно защитилите докторанти.

1

В такива дни човек трябва да празнува, защото се е справил с едно от големите предизвикателства в своето индивидуално развитие. Да се утвърдиш професионално и да получиш призванието на колегията, да получиш признанието на Софийския университет, е голяма чест“, каза още доц. Вълчев и отбеляза, че 130-те дипломирани в образователната и научна степен „доктор“ са поредното доказателство, че Софийският университет е най-големият център, в който се обучават докторанти във всички професионални направления.

10

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков поздрави най-младите си колеги и техните близки и преподаватели и изрази задоволството си да сподели с тях празника. „Предишният ректор проф. Иван Илчев си даде сметка, че една такава церемония е правилният начин да завършите достойно обучението си и подготовката си като изследователи и постигнатата докторска степен“, припомни проф. Герджиков и честити постигнатия голям успех.

Обръщайки се към най-младите си колеги, ректорът подчерта, че степента, която са получили, изисква много усилия. Тя ги е научила на много неща, защото е и образователна степен, но е и много по-трудна от предишните две, защото е и образователна, и научна.

4

Често се шегувам, че времето, което отделих за подготовката на втората си дисертация и на двата си хабилитационни труда, беше три пъти по-кратко, отколкото времето, което отделих за първата си дисертация. Когато човек е млад и без сериозен изследователски опит, това е голямо предизвикателство. Прави ви чест и ви поздравяваме всички с това, че сте го преодолели и сте се справили по този чудесен начин“, добави проф. Герджиков.

Той изрази надеждата си, че мнозина от защитилите са се насочили към академична кариера и че мнозина от тях вече са наши колеги, а други се стремят към това. Но отбеляза, че и тези, които се захванат с нещо съвсем друго, ще имат голяма полза от изминалите години.

11

„Тези години не са отишли напразно. Всяка образователна степен ви дава много повече от дипломата“, заяви ректорът на Софийския университет и подчерта, че идеята, че висшето образование не е свършило работа, ако човек се реализира не по специалността, е погрешна. Той подчерта, че всяка образователна степен дава много повече от знанията по съответната специалност и това особено много важи за образователната и научна степен „доктор“.

7

Вие сте получили нови знания, но което е по-важно – и умения и способности, които нищо друго не може да развие. Начинът, по който сте се научили да провеждате изследване, е важен не само за науката. Затова съм сигурен във вашия успех в бъдеще и ви го желая от сърце“, каза в края на приветствието си проф. Герджиков.

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите на успешно защитилите докторанти.

6