Начало / Новини / Конкурси / Конкурси за студенти / Архив / НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА СТУДЕНТСКО ТВОРЧЕСТВО „ПЕТЪР УВАЛИЕВ“

   

Срок за изпращане на разработките: 31 октомври 2018 г.

 

Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Фондация „Увалиеви” обявяват ежегодния Национален студентски конкурс за проучване на творчеството и дейността на Петър Увалиев. Конкурсът е учереден в чест на 100-годишнината от неговото рождение на Петър Увалиев.

Наградата представлява грамота и парична сума в размер на 500 лв. Тя е индивидуална и не се поделя между съавтори. Наградената разработка ще бъде представена в специално предаване на Българското национално радио.

Целта на наградата е да насърчи младежкото участие в проучването на делото на изтъкнатия български интелектуалец Петър Увалиев, известен още като Пиер Рув.

Условия

В конкурса могат да участват настоящи студенти[1] от всички висши училища в България. Участниците свободно избират кое поле/полета от дейността и творчеството на Петър Увалиев да проучват: дипломация, журналистика, филмово продуцентство, кино- или театрална режисура, наука и преподаване, писателство, превод, критика и пр. Те могат самостоятелно да изследват биографични обстоятелства, да анализират негови трудове и беседи, да интервюират личности, имали досег до него, да издирват и проучват критически коментари на творчеството му, отзиви в медиите, спомени на съвременници и други свидетелства за живота и творческата му дейност.

Всеки участник може да представи само една разработка в свободно избран от него жанр:

  • завършен писмен текст до 10 000 знака, който представя резултат от извършено проучване,
  • текст за радиобеседа на тема, свързана с Петър Увалиев, не по-дълга от 5 минути,
  • сценарии за телевизионно предаване или документален филм на тема, свързана с Петър Увалиев, не по-дълъг от 30 минути.

 

Разработките се изпращат на електронен адрес uvaliev100@uni-sofia.bg, не по-късно от 31 октомври 2018 г.

 

Резултати

Постъпилите разработки ще бъдат оценени от петчленно жури. Резултатите от конкурса и наградата „Петър Увалиев” ще бъдат обявени на тържествена церемония в СУ „Св. Климент Охридски” на 25 ноември 2018 г. Най-добрите разработки и техните автори ще бъдат преставени в предавания на нашите медийни партньори БНР, Радио „Алма Матер” и телевизия „Алма Матер”.

 

[1] Студентското положение се удостоверява с уверение от съответното висше училище.