Начало / Новини / Конкурси / Конкурси за студенти / Архив / Национален конкурс за есе на тема „Аз – строител на съвременна България”

   

Срок за кандидатстване: 30 ноември 2014 г.

 

БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ”

обявява конкурс за есе

„Аз – строител на съвременна България” е темата, по която ще пишат всички на възраст 16-23 години, желаещи да участват в конкурса.

колаж

След няколко успешно проведени конкурса за фотография, екипът на сайта „Българска история” отправя поредното си предизвикателство, този път към родолюбците с талант да пишат.

Изискванията към кандидатите са да се вписват във възрастовата група 16-23 години и да се представят индивидуално, чрез текст с обем не по-голям от 2 000 думи.

Темата цели да провокира нестандартното и задълбочено мислене на пишещите и е вдъхновена от знаменития труд на Симеон Радев „Строителите на съвременна България“.

Идеята на организаторите е победителят да бъде избран въз основа не само на оценката от жури, а и с подкрепата на читателите на сайта на “Българска история” – www.bulgarianhistory.org. Във връзка с това конкурсът ще протече на три етапа:

 

Етап 1: От 12 до 30 ноември 2014 г. редакционният екип ще очаква да получи на електронния адрес ese@bulgarianhistory.org кандидатурите и следните данни на участниците: име, населено място и телефон за контакт.

 

Етап 2: От 1 до 10 декември 2014 г. 5-членно жури ще прочете и избере от получените есета 10, които отговарят на темата и езиковите правила и имат ясно формулирана, интересна тема и структурираност. Ще бъде оповестена не само комплексната, а и личната оценка, която всеки член на журито е дал за всяко от есетата, независимо дали е сред първите 10.

 

Етап 3: На 10 декември 2014 г. избраните творби ще бъдат публикувани в сайта на „Българска история”, където до 24 декември 2014 г. до 00:00 часа, ще подлежат на публично гласуване.

 

На 25 декември 2014 г. ще бъде обявен текстът, получил най-голям зрителски вот, и авторът му ще получи парично възнаграждение от 200 лв. Класираният на второ място ще получи оригинално DVD издание на филма „Швейцарецът с българско сърце”, а за третият победител организаторите са предвидили книгата „Българската история в 100 личности”.

Екипът на „Българска история” с нетърпение очаква твоите размисли.