Начало / Новини / Календар / Зографи отвъд границите: Изложба, документален филм и лекции, посветени на слабо познати образци от Самоковската и Тревненската иконописна школа и чудотворни Богородични икони от български манастири

Галерия "Алма матер", Ректорат

Културният център на СУ “Свети Климент Охридски” и издателство за православна литература “Омофор” организират поредица от събития на тема: “Зографи отвъд границите” – изложба, документален филм и лекции, посветени на слабо познати, но забележителни образци на българската иконопис.

Изложбата ще бъде открита на 10 октомври 2019 г. от 18.30 ч. в Галерия „Алма матер“ в Ректората. Експозицията с репродукции представя резултатите от няколко изследвания със сериозен принос в историографията на българското изкуство: едноименната книга на доц. д-р Ваня Сапунджиева “Зографи отвъд границите”, книгата на проф. Елена Генова “Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа” и книгата на проф. Иванка Гергова “Чудесата на пресвета Богородица в културата на българското възраждане”.

В рамките на откриването на 10 октомври 2019 г. от от проф. Генова и доц. Сапунджиева ще представят изследванията си с две лекции и един документален филм:

„Познатите и непознати самоковски зографи“ – лекция на проф. д-р Елена Генова (Институт за изследване на изкуствата към БАН)

и

„Тревненската школа в контекста на изкуството от балканите (XVII-XVIII в.)“ – лекция и прожекция на едноименния документален филм на доц. д-р Ваня Сапунджиева –преподавател по църковни изкуства в Православния факултет на Великотърновския университет.

Модератор ще бъде гл. ас. д-р Тодор Енчев, преподавател по църковни изкуства в Православния богословски факултет на Великотърновския университет.

Изложбата може да бъде разгледана до 27 октомври.

spks-izlojba-zografi