Начало / Новини / Календар / Участие на Алма матер на Софийския фестивал на науката 2020 г.

София Тех Парк, бул. „Цариградско шосе“ 111Ж

През 2020 г. Софийският фестивал на науката ще се проведе на 26 и 27 септември на живо в София Тех Парк, сграда „Джон Атанасов“, зона „Откривател“, а от 28 септември до 2 октомври е предвидена дигитална програма за училищни групи.

Физическият факултет на Софийския университет се включва за поредна година във Фестивала, като в дните 26 и 27 септември целодневно посетителите ще могат да открият забавната страна на физиката на специален демонстрационен щанд на факултета. Сред част от предвидените демонстрации са интересни експерименти по спътникови и плазмени технологии, както и експерименти в сферата на астрономията, метеорологията и геофизиката.

На 26 септември от 10 до 18 ч. младите антарктици от Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България) ще имат няколко образователни събития.

От 15.30 ч. в научното кафене в Инкубатора д-р Стефан Велев ще ни пренесе в отдавна отминали геоложки епохи, в които леденият континент е бил покрит с разнообразна растителност, сред която са бродили динозаври. Ще разкаже как се организира палатков лагер и какво е да прекараш две седмици далеч от удобствата на Българската антарктическа база. Разговорът с него ще води доц. д-р Любомир Кендеров от Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, участник в три експедиции в Антарктика и откривател на два нови за науката вида ракообразни.

На целодневния щанд на АПЕКС България посетителите ще могат да се докоснат до подводните обитатели на Антарктика, представени от биолозите Тихомир Стефанов и доц. д-р Любомир Кендеров, както и да се запознаят с водолазната екипировка, необходима за научната работа в ледени води.

Екипите на АПЕКС България и на образователните книжки "Българознайко" пък ще забавляват децата с новата интерактивна игра “Мисия Антарктида”, при която играчите трябва да прекосят Ледения континент и да се запознаят с животните и климата, научавайки любопитни факти за тях.

За първи път на фестивала ще бъде представена и новата антарктическа сувенирна серия, която има за цел да подпомогне образователните дейности на младите полярници. Колекцията включва тениски, торби, чаши, пощенски картички, стикери, ключодържатели, флашки, книги и други.

На 30 септември от 9.30 до 10.10 часа ще се проведе работилницатаХората на България – география в комикси“. Доц. Мая Василева и доц. Тони Трайков от Геолого-географския факултет на Софийския университет канят най-малките гости на фестивала да създадат своя история и да изработят комикс книжка за населението на България. Участниците в работилницата ще научат още и как часовете по „Човек и общество“ помагат да разберем важни процеси за хората.

Където и да се движим или шофираме в наше време, споделяме географска информация. Всяка снимка, направена с мобилен телефон, е натоварена с дигитална география. Светът е залят от геобазирани данни и повечето успешни стартъп инициативи използват тази информация. Живеем във време, в което да хакнеш пространството е шанс за успех и ключът към това е географията. На 1 октомври от 11.30 до 12.15 часа в своята презентация „Да хакнеш пространството“ д-р Димитър Желев, географ, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съосновател на „Географ БГ“ и победител в конкурса за комуникация на науката FameLab All Stars, ще разкаже за геонауката и какво я прави една от най-обещаващите науки на бъдещето.

От страна на Софийския университет по време на Фестивала ще можете да видите още демонстрации и лекции на учени от Факултета по химия и фармация, Геолого-географския факултет, Биологическия факултет и Университетските ботанически градини.

Пълната програма на Софийския фестивал на науката 2020 ще откриете на официалния сайт: https://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival