Начало / Новини / Календар / "Самотата на творческия акт" с композитора Георги Арнаудов

Театрална зала „Алма Алтер“, Софийски университет

Събитието е част от „За музиката“ - замислен като диалогичен формат, чиято цел е да даде възможност да мислим, слушаме и разговаряме за музика по начин, който не е затворен нито в „закодирания“ строго професионален език, нито в чисто любителската битка на вкусове. Всяка от срещите в тази серия ще предложи различна перспектива, зададена от предпочитанията на подбраните гости към определени теми, свързани с различни музикални епохи, разнообразни исторически и социокултурни контексти, стилове, жанрове, тенденции, и разгърнати въз основа на представителни извадки от техни любими музикални произведения. Подобна перспектива предполага по-интимна атмосфера, предразполагаща към споделяне на подчертано лично – както любителско, така и професионално – отношение към музиката. Водещ на разговорите ще бъде музиковедът Илия Граматиков, диригент, преподавател по история на музиката и артистичен директор на фестивала ppIANISSIMO.

Георги Арнаудов е български композитор, преподавател в Нов български университет, доцент по композиция и хармония, доктор по музикознание и музикално изкуство. Автор е на симфонични, камерни, вокални и хорови творби, клавирна музика, музика към театрални и балетни постановки. Носител е на национални и международни премии и награди. През последните години негови творби имат своите световни премиери в най-престижни концертни зали във Ванкувър, Виена, Лондон, Москва, Мюнхен, Ню Йорк, Париж, Пекин. Реализирал е записи на десетки свои творби и има издадени осем авторски звукозаписни албума.

Модераторът на серията от разговори, Илия Граматиков, завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” с пиано и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (НМА) с хорово дирижиране и музикознание. Специализира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 защитава докторска дисертация в областта на съвременната музика. Понастоящем е преподавател по история на музиката в НМА. През годините работи за БНР и БНТ, както и по различни авторски образователни проекти. Участва в различни научни и творчески форуми и е автор на множество публикации. Диригент е на Дамски хор „Морфова – Прокопова”. Артистичен директор е на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

Всички събития се провеждат в Театрална зала „Алма Алтер“ в Софийския университет с начален час 19:00. Входът е свободен.

1