Начало / Новини / Календар / С Отворени врати Астрономическата обсерватория на Софийския университет ще отбележи Световния ден на астрономията

Астрономическа лаборатория, Борисова градина

Традиционно Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се включва в световния ден на астрономията с разнообразна програма за малки и големи.

На 5 октомври 2019 г. от 16:00 до 22:00 ч. Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина ще бъде отворена със свободен вход и разнообразна програма от кратки лекции на достъпен език, демонстрации, изложба и възможност за наблюдения при ясно небе.

Програмата включва:

- Наблюдения на Слънцето между 16.00 и 17.00 ч., и на Сатурн, Луната и други обекти след 19:30 ч. с няколко телескопа (при ясно небе)

- Демонстрации на Слънчев и изкуствен спектър

- Представяне на „Космическата академия за деца“ в двора на обсерваторията (от 16.00 до 18.00 ч.) Автор е Тихомир Димитров, дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“

- Вкусен макет на Слънчевата система. Ако смалим планетите от Слънчевата система около 500 милиона пъти, то те биха били с размерите на добре познати ни плодове. Вижте кои са те!

- Изложба в двора – 30 красиви астрономически изображения, заснети с най-големите телескопи. Изложбата е изработена по случай Международната година на астрономията – 2009, с основен инициатор – Астрономическа асоциация – София.

- „50 години от стъпването на Луната“ – презентация-филм, изготвена от Десислава Антонова, дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“

- Разглеждане на обсерваторията и най-стария телескоп на постоянен фундамент в България.

- Попитай астронома! Ако имате въпроси, свързани с астрономия и астрофизика, попитайте ни!

- Кратки лекции на достъпен език (Начало на лекционната програма – 17:00 ч.): „Астрономическата обсерватория на Софийския университет – история“; „Странното магнитно поле на Меркурий“; „Къде се раждат звездите?“; „Тъмната Вселена“; „Произходът на елементите“; „Звездите в края на живота си“.

Obs_05Oct2019_11_small