Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата "Изследвания върху културите. Културни ориентири на управлението" на проф. Цветан Давидков

Аудитория 65, Ректорат

На 26 февруари 2020 г. от 18.30 часа в аудитория 65 в Ректората на Софийския университет ще се състои представянето на книгата "Изследвания върху културите. Културни ориентири на управлението" на проф. Цветан Давидков.

В изследването се проследява устойчивото и променливото в манталитета на национално и организационно равнище през периода 1995-2014 г. Въз основа на четири наблюдения (1995, 2001, 2008, 2014), осъществени по методиката на Х. Хофстеде, е очертана динамиката на основни трудови ценности и промени в удовлетвореността от организационната ситуация. Промените в националния манталитет са регистрирани на равнище синтетични измерители (властово разстояние, избягване на несигурност, индивидуализъм - колективизъм, мъжественост - женственост), но така също в зависимост от девет характеристики на изследваните лица и организации: възраст, пол, образование, семейно положение, трудов опит; размер и сфера на дейност на организацията; населено място; удовлетвореност от работата в организацията.

Самостоятелна линия в повествованието е посветена на познанието за културите като ресурс за добро управление. Тази "среща" се осъществява по два начина - чрез речника "Мениджърите срещат културата" и чрез казуси, в които реални мениджъри се опитват да осмислят и използват познания за културата.

* * *

Проф. дсн Цветан Давидков е преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". чете академични курсове по организационно поведение, национална и организационни култури, предприемачество и др. Изследователските му интереси са в сферата на трудовите култури и предприемачеството.

Корица