Начало / Новини / Календар / Оратория „Месия“ от Георг Фридрих Хендел

Аула, Ректорат

Величествената оратория „Месия“ от Георг Фридрих Хендел ще бъде представена в тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, включен в Календара на културните събития на Столичната община. Концертът се реализира от фондация „Бахово общество в България“ в партньорство с агенция „Кантус Фирмус“ и Културния център на Софийския университет. Грандиозната композиция за четирима солисти, хор и оркестър ще звучи на 8 май от 19:00 ч. в тържествената обстановка на Аулата на Софийския университет. В изпълнението ще участват българските певци Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова – Динова (мецосопран) и Пламен Бейков (бас), които имат богат опит в областта на ораториалната музика. Специално за събитието гостува изявеният австрийски тенор Виргил Хартингер, а разгърнатите хорови сцени ще бъдат изпълнени от Камерен смесен хор и фестивален оркестър при фондация „Бахово общество в България“ с диригент и художествен ръководител Йосиф Герджиков. Именно той е един от най-големите специалисти в областта на бароковата музика у нас. Съорганизатор на „Европейски музикален фестивал“ 2019 е Министерството на културата на Република България.

„Месия“ принадлежи към най-ценните образци на духовна музика в европейската култура и заема специално място в творчеството на Хендел. Композирана през лятото на 1741 година по библейски текстове, тя е представена за първи път в Дъблин на 13 април 1742 година като благотворително събитие. Изпълнението привлякло толкова много хора, че дамите били помолени да не носят рокли с обръчи, за да може в залата да се настанят повече слушатели. Музиката е приета възторжено, но година по-късно, при изпълнението в лондонския театър „Ковънт Гардън“, Хендел е критикуван, че използва библейски текстове за музикално развлечение в светски театър. От 1750 г. композиторът започва да изпълнява ораторията ежегодно в периода преди Великден, отново за благотворителни цели. До смъртта на твореца през 1759 г. „Месия“ вече е едно от най-известните му произведения и постепенно се превръща във важна част от музикалните традиции на християнския свят.

Ораторията се състои от три части, в които се разказва за живота на Исус от раждането, до смъртта на кръста и надеждата за неговото повторно завръщане. Либретото е от Чарлз Дженънс по текстове от английския превод на Библията, поръчан от Крал Джеймс Първи. Името на произведението идва от християнската и юдейска концепция за спасителя. Най-прочутата част е хорът „Алилуя“ („Hallelujah“), който се изпълнява много често на коледни концерти в католическия свят. „Оратория „Месия“ шества вече 277 години по световните сцени и наред с „Матеус Пасион“ от Й.С. Бах тя е най-често изпълняваното произведение от бароковата епоха“, казва инж. Георги Колчаков, основател и председател на фондация „Бахово общество в България“. „С дълбочината на съдържанието, с лаконичната поетика на библейските стихове, с вълнуващата композиционна инвенция оратория „Месия“ е покорявала сърцата на публиката по света през всичките тези години. Изпълнението ѝ е духовен празник за музиканти и слушатели“, допълва още той.

Билетите за „Месия“ са на цени от 20 до 40 лева и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, и онлайн на ticketsbg.com.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.

Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет.