Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Делегация на Съда на Европейския съюз в Люксембург се срещна с ръководството на Юридическия факултет на СУ

   
Делегация на Съда на Европейския съюз в Люксембург се срещна с ръководството на Юридическия факултет на СУ

Василиос Скурис

председател на Съда на ЕС

Делегация на Съда на ЕС в Люксембург, водена от председателя на съда Василиос Скурис, се срещна днес с ръководството на Юридическия факултет на Софийския университет и международната магистърска програма „Право на ЕС“.

Делегацията на Съда на ЕС е на двудневно посещение у нас по покана на председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев.

В зала 1 на СУ деканът на ЮФ проф. Пенов поздрави делегацията на Съда на ЕС с думите «Чест е за Софийския университет и за Юридическия факултет да бъде посетен от такава представителна делегация от съдии на Съда на ЕС, включително председателя и зам.председателя». Той представи историята на Юридическия факултет през годините - 18 юристи завършили в Англия, Франция, Белгия, Русия, решават да създадат ЮФ, тъй като осъзнават, че без право е немислима държавността в новообразуваната тогава България. Основаването на факултета от хора, завършили в различни европейски университети дава основание да смятаме, че идеята за европейски съюз и близост между правните системи е съществувала, подчерта проф. Пенов.

След демократичните промени през 1989 г. ЮФ се утвърждава като първият в страната, където е утвърдено изучаването на правото на ЕС. Факултетът може да се похвали с най-много договори по програмата „Еразъм“, както и с организирането на първата магистърска програма по право на ЕС. През цялото време ЮФ има подкрепата на българските институции, а много професори от факултета заемат важни позиции в държавните органи на България.

Съдиите в българския Конституционен съд са основно от ЮФ, а председателят на Върховния касационен съд – проф. Груев, е преподавател от факултета. Така възпитаниците на Юридическия факултет дават облика на съвременната българска държава.

Проф. Пенов обърна внимание и на високата активност на студентите от факултета, които участват и организират различни международни състезания по право на ЕС. Всяка година повече от 150 студенти участват в програмата и проявяват интерес към правото на ЕС.

Деканът на ЮФ връчи почетен плакет, създаден по повод 125-та годишнината на СУ, на председателя на Съда на ЕС Василиос Скурис.

Проф. Семов представи подробно магистърската програма по право на Европейския съюз.

По-късно зам.-председателят на Съда на ЕС г-н Коен Ленартс изнесе лекция на тема „Ролята на Съда на ЕС, представена чрез съдебната практика относно принципа на недискриминация” пред студенти от Юридическия факултет на Софийския университет.