Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет на СУ разширява мрежата си от международни партньори

   

13.08.2020

 

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски и австрийският финтех Fileado GmbH ще си сътрудничат при подготовката на висококвалифицирани специалисти в областта на аналитичните изследвания и моделирането на големи данни в бизнеса, финансите и счетоводството. Сътрудничеството ще се реализира в рамките на официално споразумение, което подписаха проф. дфн Анастас Герджиков - Rектор на Софийския университет, доц. д-р Атанас Георгиев – декан на Стопанския факултет и Николас Шварц – основател и управител на Fileado GmbH.

Fileado

Двете страни дефинираха редица съвместни дейности, сред които са интегрирането на поредица от реални казуси в процеса на преподаване и провеждането на съвместни инициативи с образователен и научно-приложен характер. Не на последно място, Стопанският факултет и Fileado GmbH ще работят заедно в подкрепа на развитието на редица меки умения у студентите на Стопанския факултет, които ще им осигурят допълнително предимство в хода на тяхната професионална реализация.

Резултатите от първата съвместна инициатива вече са факт. През летния семестър на академичната 2019/2020 г. студентите, посещаващи курса „Моделиране на възвръщаемости от финансови активи“, имаха възможността да работят по реален казус, предоставен от Fileado GmbH. По време на учебния процес ментор от страна на бизнеса беше Елена Янса – алумни на Стопанския, а от страна на университета – доц. д-р Боряна Богданова. Студентите презентираха разработените от тях решения пред екипа на Fileado GmbH, а лично Ноколас Шварц даде детайлна обратна връзка на всеки от отборите, както и насоки за бъдещо развитие.