Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет и Ютилитис проведоха онлайн обучение „Търговия с природен газ и актуални изменения в европейската нормативна рамка“

   

21.09.2020

 

На 17 септември сп. Ютилитис и Центърът за образователни услуги (ЦОУ) към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проведоха съвместно онлайн обучение на тема „Търговия с природен газ и актуални изменения в европейската нормативна рамка“. В обучението се включиха 12 представители на енергийния сектор. Инициативата представи и магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ на Стопанския факултет.

gas

Лектори в обучението бяха:

  • Бояна Ачовски, Генерален секретар на Gas Infrastructure Europe (GIE);
  • Веселин Тодоров, Търговец на природен газ, Тибиел ЕООД;
  • Марин Цветков, Subject Manager Interoperability & Data Exchange, ENTSOG.

Г-жа Бояна Ачовски разказа най-актуалната информация по отношение на политиките по преструктуриране на газовата инфраструктура, която отговаря на амбициите на ЕС за зелената сделка.

Лекцията на г-н Цветков беше на английски език и обхвана както кодекса за обмен на данни, така и очакваните промени в кодексите за балансиране и резервиране на капацитети.

В края на обучението г-н Тодоров представи в реално време търговските платформи с възможност за реално управление на енергията до реален обект.