Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет и Ютилитис проведоха обучение „Балансиращ пазар и търговия с електрическа енергия“

   

07.10.2020

 

На 6 и 7 октомври сп. Ютилитис и Центърът за образователни услуги (ЦОУ) към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проведоха съвместно онлайн обучение на тема „Балансиращ пазар и търговия с електрическа енергия“. В обучението се включиха 20 представители на енергийния сектор.

Обучението е част от инициативите, свързани с магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ на Стопанския факултет.

balancing-october

Лектори в обучението бяха:

  • Венцислав Топузов, управляващ съдружник и главен консултант в ROITI;
  • Красимир Живачки, Изпълнителен секретар, Асоциация на търговците на електроенергия в България (АТЕБ);
  • Миглена Стоилова, Председател на НС, Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА);
  • Николай Гавазки, Ръководител отдел „Прогнозиране и балансиращи групи”, „ЧЕЗ Електро България” АД;
  • Чавдар Дойчинов, Ръководител стратегическо планиране, Ритъм 4 ТБ;
  • Стела Ненова, Policy Senior Specialist, ENTSO-E.

Участниците в онлайн обучението научиха повече за предизвикателствата пред европейската електроенергийна система във връзка с хармонизиране и интегриране на правилата между отделните региони, както и по какъв начин електроенергийните търговци включват небалансите в цената и как ги управляват

Сред темите на лекциите бяха и участието на ВЕИ производителите на електроенергийния пазар, както и примери от балансиращи групи на българския пазар.