Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Кариерен център / Услуги за студенти / Блог / Как се кандидатства за работа

   

10.01.2020

 

Как се кандидатства за работа

 

Дойде ли моментът да си потърсим работа, обикновено си задаваме въпроса „Откъде да започна“. Истината е, че има само едно място, от което да започнете търсенето на първата си работа – и това е да подготвите набор от няколко основни документи:

 

  1. Автобиография – това е най-важният документ при кандидатстване за работа - или ви отваря широко вратите или ги тръшва под носа ви. Ето защо трябва да отделите специално внимание, за да го подготвите. Трябва да бъде добре структуриран, информацията да бъде правилно подбрана и ясно представена. Един специалист по подбор на кадри на ден преглежда десетки CV-та и от тях избира не повече от 10 души, които да извика на интервю. И зa това основната ви цел трябва да бъде да направите добро впечатление с вашето CV, като предизвикате интереса и вниманието на специалиста. Как се пише CV можете да прочетете тук.
  2. Мотивационо писмо – не винаги работодателите описват в обявите си този вид документ като задължителен, но той е също толкова важен, колкото и CV. Той ще представи вашия интерес към организацията и конкретната позиция, която се предлага. Носи персоналния нюанс, който би убедил работодателя да избере точно вас пред всички останали. Повече подробности за мотивационното писмо може да прочетете тук.
  3. 3. Препоръки –по-рядко се среща да има изискване за препоръка в определена обява, но ако добавите такава, това със сигурност ще направи още по-добро впечатление на специалиста по подбор. Тя може да се изразява в това да има написани контакти на дадено лице или да бъде писмена. В писмения вариант трябва да бъде описано как са се запознали с кандидата, периода, в който са извършвали съвместна дейност и техните резултати.
  4. Портфолио - това ще добави последния щрих, с който ще изпъкнете сред останалите. Подредете персоналните си документи в папка, сложете вътре вашата автобиография, мотивационно писмо, препоръки, сертификати и свидетелства за преминато обучение. Трябва да подредите всичко прилежно и внимателно и документите да бъдат с добро качество. Бихте могли да надпишете корицата на папката и да оставите вашите координати.

 

Резултатите от вашето усърдие ще покажат професионализма ви на евентуалните ви работодатели и те ще се впечатлят от вашата заинтересованост и компетентност.