Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Кариерен център / Услуги за студенти / Блог / Как да се подготвим за кариерен форум? (Част 1)

   

10.01.2020

 

Как да се подготвим за кариерен форум? (Част 1)

 

Да CV –то е важно, но по-важна е твоята усмивка и поведение! Бъди запомнящ се и разпознаваем. Можеш го!

 

Кариерният форум обединява на едно място множество български и международни компaнии. Te предлагат стажански и работни позиции. Често тези събития биват съпътствани от провеждането на различни презентации, дискусии и обучения. Въпросът, който те интересува е как да се подготвиш за кариерен форум и да, определено трябва да се подготвиш!

 

Преди кариерния форум

 

Какво трябва да направиш преди да отидеш на кариерен форум?

 

1. Проучване

Твоята самоувереност ще е по-голяма, следователно ще се представиш по-добре на интервютата. Разбира се, това да си запознат с дейността и особеностите на фирмата прави и добро впечатление.

 

Съвет: Фокусирай се върху 3-5 организации, за да може проучването ти да е максимално ползотворно и да не се разпиляваш между твърде много компании. Разбира се редуцирането на броя фирми отново е свързано с предварително проучване и подбор на компаниите.

 

2. Подготви въпроси и отговори

Какво да питаш:

- Какви възможности за развитие има?

- Провеждате ли допълнителни обучения?

- Как протича един работен ден?

- Можете ли да ми разкажете за екипа, с който ще работя?

- Какви допълнителни курсове препоръчвате, за да мога да се подготвя за позицията?

 

*Съвет: Задавай въпроси, с които да показваш заинтересованост, демонстрираш своите умения, като чрез тях ще направиш впечатление и ще бъдеш запомнен. Въпросите биха могли да са от типа- „Видях, че от скоро имате нов изпълнителен директор. Как мислите, че това ще промени посоката на развитие на компанията?“; „Видях, че откривате нов филиал в София. Очаквате ли там да се открият свободни позиции за стажанти?“.

 

Какво да НЕ питаш:

- С какво се занимава компанията?

 

Очаква се, че ще отидеш подготвен за кариерния форум. Задаването на този тип въпроси показва, че не си направил предварително проучване и следователно не си достатъчно сериозен към и заинтригуван от работата.

 

- Кога ще получа отговор?

 

По този начин показваш недоверие към фирмата и съмнение в тяхната етика и морал. Също така като човек със знания и умения не трябва да разчиташ на отговора на само една фирма. Не се подценявай и знай, че притежаваш нужното, за да работиш там където и това което искаш.

 

- Каква е заплатата?

 

При проучване на дейността и особеностите на организацията е доста вероятно да откриеш диапазон на заплащане. Също така един професионалист има обективна самооценка на стойността на своите умения. Вероятно по време на интервюто представителите на компанията ще ти зададат въпрос за очакванията ти към заплащането, за да проверят твоята самооценка и доколко е реалистична.

 

Въпроси от страна на компанията:

- Кои са твоите силни/слаби страни?

- Какво те прави най-добрият кандидат за позицията?

- Къде си се представяш след 5 години?

- Защо искаш тази работа?

- Защо напусна предишната си работа?

 

*Отново те съветваме да бъдеш искрен. Покажи им своята амбициозност и стремеж към развитие и разтеж, като разбира се си поставяш реалистични цели, но достатъчно смели.

 

- Каква заплата очакваш?

 

*Дай отговор, с който представителите на фирмата да разберат,че си гъвкав и мотивиран, но същевременно оценяваш реалистично стойността на своите знания, умения и компетентности.

 

3. Подготви кратко представяне (30-60 секунди)

 

Хубаво е да включва отговорите на въпросите:

  • Кой съм аз?
  • Какво мога да предложа?
  • Защо съм тук?
  • Какво си представям, че ще се случи в бъдеще?

 

Бъди искрен и се старай да не използваш заучени и банални фрази. Отличи се и да покажи истинската си същност. Ти си най-важния елемент! Не го забравяй!

Задължително го подготви предварително и го репетирай, за да бъдеш спокоен и да не изпитваш притеснение. Можеш да го покажеш или демонстрираш на близък човек, който да ти даде обратна връзка за подбора на думи и начина на представяне.

 

*Съвет: Ако се чувстваш притеснен можеш да упражниш своето представяне при 1-2 фирми, към които не се заинтересован.

 

4. Приготви CV + портфолио, мотивационно писмо, препоръки

Задължително имай подръка няколко копия, както и различни варианти на автобиографията, ако си се насочил към няколко различни длъжности или пък професионални полета. Можеш да разчупиш своето CV например като го направиш с по-интересен template.

 

Повече подробности за тези материали можеш да видиш тук .......

 

Добрата предварителна подготовка ти гарантира увереност, спокойствие и следователно по-добро представяне на кариерния форум. Не го подценявай. Имаш уменията и компетенциите, само повярвай в себе си!

 

*Прочети и продължението на статията тук: линк към Денят на кариерни форум. Ами сега?