Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Кариерен център / Услуги за студенти / Блог / 10-те най-популярни въпроса при интервю за работа

   

10.01.2020

 

10-те най-популярни въпроса при интервю за работа

 

Ако искате да направите страхотно впечатление на специалистите по подбор на персонала, трябва да излъчвате увереност и спокойствие. За да постигнете това, обаче, е необходимо да се подготвите добре и да репетирате вашето представяне. За целта е добре да се подготвите поне за онези основни въпроси, които се срещат на почти всяко интервю за работа. Предлагаме ви да ги разгледате и да обмислите добре отговорите, които ще дадете в случай, че ви зададат някой от тях.

 

  1. Разкажете ми за себе си: това, което цели да разбере интервюиращият, е защо точно вие сте годен за работата. Не бъдете твърде подробни. Можете да очертаете що за човек сте като споменете някои от хобитата си, какво ви мотивира, вашето лично отношение към работа или да подчертаете професионалния си профил. Не забравяйте, че не сте на кафе - не разпилявайте отговора си, бъдете стегнати и точни. Преценете какво би било най-важното за конкретните работодатели и позиция и наблегнете на него.
  2. Защо да ви наемем? : Бъдете готови да обясните защо вие сте най- подходящият кандидат за тази позиция. Нека отговорът ви бъде кратък и ясен. Фокусирайте се върху това, което можете да предложите и върху изискванията, които покривате.
3. Коя е най-голямата ви сила?: Важно е да посочите тези ваши силни страни, които биха ви били от полза за изпълняването на конкретната длъжност. Това ще ви помогне да изпъкнете сред останалите кандидати.
4. Коя е най- голямата ви слабост?: Опитайте се да помислите за някоя от слабостите ви и за начина по който сте успели да подобрите тази ваша страна, като споменете някое от силните си качества. Например, ако имате проблем с отлагането за последния момент, но сте успели да го преодолеете като сте започнали да си поставяте по-ранни вътрешни срокове. Допълнително, като сте се възползвали от умението си да увличате хората, сте помогнали на целия ви отдел да прави същото и като резултат никой не пресрочва крайни срокове.
5. Защо искате да напуснете (или сте напуснали)текущата си работа?

Започнете с позитивите на старата си работа без да влизате в твърде много подробности и постепенно се фокусирайте върху посоката в която искате да се развивате.

6. Какви са очакванията ви за заплата?: Никога не казвайте точно сума, по добре е да кажете диапазон и то съобразен със заплатите на пазара на труда за съответната позиция. Бихте могли да кажете, че сте готови на компромис, стига да има по-голяма гъвкавост в работното време или бонуси. Разбира се, ако можете да си позволите подобен тип компромис.

7. Защо искате тази работа? - За да отговорите добре на този въпрос, трябва предварително да сте отделили време да се запознаете с компанията и нейните мисия, култура и услуги. Това ще ви даде възможност искрено да кажете какво ви харесва в компанията и в позицията, за която кандидатствате.

8. Как се справяте със стреса и натиска? - недейте да отричате наличието на стрес, по-скоро обърнете внимание на това как сте се справили с наличието на стрес и в трудни ситуации в предишните си работи. Давайте за пример конкретни ситуации.

9. Опишете трудна работна ситуация или проект и как сте го преодолели? Опишете ситуация, в която сте срещнали проблем, обмислили сте различни алтернативни и сте взели най-доброто решение. Споделете така историята, че да бъде ангажираща.

10. Какви са вашите цели за бъдещето? - нека отговорът ви бъде прям. Подчертайте личните си цели в пресечна точка с тези на организацията.

 

Това са малка част от въпросите, които бихте могли да чуете по време на интервюто ви за работа. Не се тревожете, положете нужните усилия и дайте всичко от себе си. И не забравяйте „всяко зло за добро“ - дори да се затвори една врата пред вас, някъде ще се отвори друга. Вдигнете глава и продължете смело напред!