Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Коментар на ас. Васил Караиванов за инфлацията, икономическия растеж и инвестициите

   

10.06.2022

 

Ас. Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, коментира инфлацията, забавянето на инвестициите, потенциала за икономически растеж на страната ни и българската икономика в предаването на Bloomberg TV Bulgaria „В развитие“ на 9 юни.

„На България ѝ предстои още една нулева година, след предходните две. А през последните 10-12 години в страната има силно забавяне на инвестициите, много под необходимото. Това намалява капацитета ни и потенциала за икономически растеж“, каза ас. Караиванов.

imgonline-com-ua-CompressToSize-Vi6lFHmN8N

Относно отчетените от НСИ резултати той коментира, че всичко над 3% ръст за българската икономика, е добро. „Ние сме в зоната между добър и отличен растеж. Много добре се представи българската икономика през първото тримесечие. Освен растежа трябва да разгледаме и заетостта, която е стабилна. Безработицата продължава да е на същите нива като преди. Нямаме растеж за сметка на безработица. Особеното в този растеж е, че той до голяма степен е в резултат на натрупани запаси, тоест инвестиции, което отдавна не се бе случвало“.

Според ас. Васил Караиванов, ако погледнем различните сектори, индустрията е тази която води. „Даже тя обикновено е имала дял в българската икономика около една четвърт, а сега е значително над една трета, като услугите намаляват, а селското стопанство стои стабилно“. „Това, което се говори обикновено при ръст на икономиката, че има балон при имотите, който ще се спука, сега не е валидно, защото строителството бележи спад от 10% и това е най-силният спад“, каза още той.

„Когато се залагаше миналата година бюджетът, правителството планираше много силен ръст на инвестициите от държавата, като се разчиташе на бързо влизане на Плана за възстановяване и устойчивост, който все още не може да влезе. Инвестиционният компонент ще е много силно засегнат и това ще се отрази на ръста за тази година и на ръста за следващата година”, сподели макроикономистът.

Ас. Караиванов подчерта, че по-важно е да се гледат тенденциите и заяви, че намаляващият растеж е това, което е притеснително, а в момента „инфлацията е основният риск“.

Целият коментар на ас. Караиванов можете да чуете тук.