Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев взе участие в националната конференция Smart Growth: „Трансформация 4.0“

   

24.06.2022

 

Малките и средни предприятия трябва да насочат усилията си в две посоки, ако искат да успеят в съвременните условия на повишаващи се енергийни цени и на ускорена декарбонизация – намаляване на разходите и собствено производство. Това стана ясно по време на втория панел на националната конференция Smart Growth: „Трансформация 4.0“, организирана от списание BGLOBAL.

Модератор на панела бе директорът на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект Станислав Андреев, като в него се включиха още Николай Налбантов, директор на Дирекция „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие“ в Министерството на енергетиката, доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет, и Димитър Марков, системен архитект „Сградни решения“ на Schneider Electric за Югоизточна Европа. По време на дискусията бе акцентирано върху прилагането на мерките за енергийна ефективност, покриване на собствените нужди с възобновяеми енергийни източници, енергийни одити, различните мерки за постигането на целта за потребление на първична енергия и др.

DSC_7305

Доц. д-р Атанас Георгиев обърна внимание на това, че всеки потребител трябва да мисли за сигурността на доставките си. А най-сигурната доставка е, ако източникът на енергия е собствен. „Друг определящ фактор е предвидимостта на разходите за енергия. Ако се направи инвестиция в собствен източник на енергия, има ясен финансов план и може да се предвиди той какви финансови разходи ще донесе, но ще донесе и предвидимост за разходите на енергия“, допълни той.

Станислав Андреев пък бе категоричен, че трябва да се действа в последователност и заяви, че не е задължително това да е скъпо начинание за предприемачите, но трябва да бъде направено умно. Според Налбантов целта от 17 466 ktoe потребление на първична енергия и 10 318 ktoe крайно потребление на енергия ще се постигне чрез комплекс от различни мерки. Част от тях са в изменението на закона за енергийна ефективност, които бяха приети през миналата година. Той анонсира и предстоящи промени в законодателството, които ще дадат възможност крайните потребители да участват активно на енергийния пазар. Димитър Марков бе категоричен, че трябва да се обърне внимание на проблема доколко сме енергийно зависими. По думите му не може да се управляват нещата, които не се измерват.