Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Клубове, музеи, центрове към Факултета / КЛУБОВЕ към ФКНФ / Клуб по дебати на арабски език към Катедра „Арабистика и семитология“

   

 

 

debates_logo
  • За клуба

Студентският клуб по дебати на арабски език към Катедра „ Арабистика и семитология “ е създаден през ноември 2019г. като студентска инициатива с цел да спомага за говоримото овладяване на арабския език. От учредяването си до днес клубът участва активно в регионални и международни изяви с дебатьори, съдии и треньори.

 

 

През април 2020 г., в разгара на пандемията от COVID-19, клубът се изяви и в първото по рода си онлайн международно първенство по дебати, организирано под надслов „светът дебатира от дома“ и инициирано от студентите на Йорданския университет, основатели на клуба „Дебати и култура“. В рамките на първенството студентите арабисти от втори курс в специалност „Арабистика“ на Софийския университет очароваха съдиите със завидно произношение и високо ниво на владеене на езика, а също така имаха възможността да се запознаят, макар и виртуално, с колегите си от Харвардския университет.
През юни 2022 г. Клубът по дебати на арабски език към Катедра „Арабистика и семитология“ участва в международното състезание по дебати на арабски език, което по изключение се проведе в Истанбул, и бе удостоен с честта да има свой представител в съдийска комисия на големия финал.
Следващото предизвикателство пред него ще е Световното състезание по дебати на арабски език в Катар, чието провеждане е планирано за края на месец май 2024 г., но преди това, верен на традицията, клубът ще организира през декември дебат по повод Международния ден на арабския език – 18 декември.

 

Успех за студентския клуб по дебати на арабски език към Катедра „Арабистика и семитология“ в началото на академичната 2023 – 2024 год.

 

3952

Студентският клуб по дебати на арабски език към Катедра „Арабистика и семитология“ се представи успешно в Европейското онлайн дерби, което се проведе в периода 28 октомври – 1 ноември 2023 г. с подкрепата на Центъра за дебати в Катар – единствената близкоизточна институция, която провежда международни състезания по дебати на арабски език на ниво училища и университети.

 

В дербито взеха участие 34 отбора от 13 страни и общо 120 дебатьори, като 9 от отборите се състезаваха в категория „неносители на езика“. Студентите от трети и четвърти курс на специалност „Арабистика“ сформираха три отбора:

3954

♥ Отбор Балкан

3955

Отбор „Български пламък

3953

♥ Отбор София

 

Представянето на отбор „Български пламък“, съставен от студентите третокурсници: Никол Димитрова, Хатидже Исаева и Абдулах Алсаях, е повече от успешно.
Отборът, както и отбор „Балкан“, е новосформиран и напълно начинаещ, но въпреки това успя да победи грузинските си колеги арабисти от втория отбор на Тбилиския държавен университет и студентите от Ислямския факултет на Сараевския университет.
След първия състезателен ден отбор „Български пламък“ заедно с руския отбор, представляващ МГИМО, бяха единствените два отбора без загуба и с пряка възможност за класиране на финал между неносителите на езика.

 

3957

 

По регламент във втория състезателен ден българският и руският отбор се изправиха един срещу друг, за да се установи кой ще е първият финалист. Бакалаврите арабисти от СУ отпаднаха след загуба от бъдещите победители сред неносителите на арабския език – магистрите от МГИМО.

 

 

3958

 

Изключително е постижението на третокурсничката Хатидже Исаева, която получи титлата: „пети най-добър говорител“ в категория „неносители на езика“.