Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2017 / Проф. Стойко Факиров, получи Медал за изключителни изследвания върху съвременни материали и технологии за 2017 г. от IAAM

   
Международната асоциация за съвременни материали (IAAM), която има повече от 50 000 членове от над 140 държави, е отличила със своя Медал за забележителни и изключителни изследвания върху съвременни материали и технологии за 2017 г. професор Стойко Факиров, възпитаник и бивш заместник-ректор на Софийския унив,ерситет "Св. Климент Охридски".

Медалът беше връчен на церемонията по награждаване проведена на 22 август 2017 г. на Европейския конгрес по съвременни материали, Стокхолм, Швеция. Отличието "IAAM Medal - 2017" е признание за постиженията на проф. Факиров в разработването на нови полимер-полимерни наноматериали, еднокомпонентни нано-фибрилни полимерни нанокомпозити, както и за създадената от него нова технология, позволяваща превръщането на всеки полимер от в маса в наноматериал с контролирана морфология.

2

Проф. Стойко Факиров е дългогодишен преподавател по полимери в Химически факултет на Софийския университет, а от пенсионирането си преди 17 години досега е гост-професор в Университета в Окланд, Нова Зеландия. Миналата година проф. Стойко Факиров получи най-високата награда на Софийския университет - вписване в Почетната книга на Софийския университет.