Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация

   
 
ПРИЕМ ОБУЧЕНИЕ
Адрес: София 1164, бул. Джеймс Баучър 1
Отдел "Студенти": тел. 02 8161 358, 02 8161 660

ГАЛЕРИЯ

РЕАЛИЗАЦИЯ

СТРУКТУРА
Декан: чл. кор. проф. дхн Тони Спасов
Деканат: тел. 02 8161 423, 02 8161 303
НОВИНИ НАУКА

 

 

АКТУАЛНО

 

По решение на Факултетния съвет, през зимната сесия на 2021/2022 година изпитите за студентите от ФХФ ще се провеждат присъствено.

-----------------------------------

СЪОБЩЕНИЕ за провеждане на занятията във ФХФ до края на зимния семестър

 

Уважаеми колеги,

В изпълнение на решение на Факултетен съвет на ФХФ Ви информираме, че ако епидемичната обстановка позволява от 04.01.2022 г. се възобновяват присъствените занятия на студентите от ФХФ (съгласно разписа на занятията за зимен семестър) и при спазване на заповедите на министъра на здравеопазването и на ректора на СУ. При липса на „зелен сертификат“ от ваксинация, преболедуване или наличие на антитела е необходимо студентите и преподавателите да представят „зелен сертификат“ от антигенен тест. Изпитите от зимната изпитна сесия могат да се провеждат присъствено.

 

С пожелания за светли празници и здрава и спорна Нова година, Деканският съвет на ФХФ

-----------------------------------

РАЗПИС НА УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ (зимен семестър 2021/2022 г., редовно обучение) за бакалавърски специалности, за специалност "ФАРМАЦИЯ" и за магистърски програми

-----------------------------------

РАЗПИС НА УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ (летен семестър 2021/2022 г., задочно обучение) за специалност "ХИМИЯ"

Програмите не са окончателни и са възможни промени.

-----------------------------------

ГРАФИК НА СЕСИЯ за бакалавърски специалности, за специалност "ФАРМАЦИЯ"

-----------------------------------

ПРИЕМ - МАГИСТРИ ЗА ЛЕТЕН СЕМЕСТЪР - учебна 2021/2022 година

-----------------------------------

Интензивен кандидатстудентски курс по химия - Срок за записване: 24.01.2022 г.

-----------------------------------

Уважаеми колеги,

От 4 януари 2022 г. може да работите в читалните зали на библиотеката срещу представяне на зелен сертификат. Не могат да се използват настолните компютри, но може да използвате личните си лаптопи. За заемане и връщане на литература не е необходимо представяне на сертификат.

-----------------------------------

Плащане на семестриални такси за 2021/2022 уч. г., летен семестър чрез СУСИ

Кампанията в СУСИ за плащане на семестриалните такси за летен семестър на 2021/2022 учебна година ще бъде в интервала 04.01. - 28.02.2022 г. и ще бъде достъпна от студентския профил. При нея се използва системата за разплащане на ePay/EasyPay. При такова плащане отпада необходимостта от получаване на печат за платена такса в студентската книжка и присъствено записване. Записването в отдел "Студенти" на студентите, отговарящи на общите изисквания и платили чрез СУСИ, става без да е необходимо присъствието на студента. Заверката на студентската книжка се осъществява в срок до две седмици от началото на семестъра (съгласно заповед РД 19-80/11.02.2020 г.). За извършване на плащането операторът Ипей АД начислява съответни такси.Кампанията не важи за приетите от летен семестър на 2021/2022 уч. г. Студентите могат да заплащат семестриалната си такса чрез СУСИ за втори и всеки следващ семестър на следването си.

Забележка: Моля обърнете внимание, че за да виждате курсовете в Мудъл е необходимо да имате семестриален запис за летен семестър, който ще Ви бъде направен след като платите семестриалната си такса. Затова е наложително да платите (независимо, че крайният срок на кампанията е 28.02.) преди началото на летния Ви семестър:
- за задочно обучение - до 22.01.2022 г.
- за редовно обучение - до 19.02.2022 г.
В случай че не сте платили до съответната дата, не пишете на администраторите с въпроси защо не виждате курсовете в Мудъл!

-----------------------------------

 

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

 

Конкурс за селекция на студенти и докторанти за мобилност с цел обучение по програма Еразъм+ за академичната 2022/2023 г. - Период на кандидатстване: 21.02.2022 (10:00 ч.) – 11.03.2022 г. (17:00 ч.)

-----------------------------------

В периода 01.12.2021 г. - 31.01.2022 г. Университетската библиотека предоставя пробен достъп до колекцията от електронни книги на издателство Taylor & Francis.

Колекцията включва над 122 470 заглавия в областта на медицината, технологиите, хуманитарните и обществени науки. Не могат да се четат заглавия с DRM защита и учебници. Достъпът е активен рамките на университетската компютърна мрежа на адрес:

https://www.taylorfrancis.com/search?isLicensed=true&openAccess=true&key=

-----------------------------------

Научни изследвания на преподаватели от Катедрата по фармацевтична и приложна органична химия при Факултета по химия и фармация на Софийския университет са отразени в наскоро издаден учебник по органична химия на Националния автономен университет на Мексико. Глава първа на учебника „Реакции на електрофилно ароматно заместване“ съдържа библиография от 8 цитирани източника - четири учебника и четири статии от Лабораторията по компютърна химия и спектроскопия при факултета. Автори са проф. Борис Гълъбов, д-р Гергана Колева и колеги от Университета на Джорджия, САЩ.

-----------------------------------

Учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с колеги от университетите в Кеймбридж и „Куин Мери“ (Великобритания), университета във Варшава (Полша) и два института в Китай публикуваха статия в престижното научно списание Nature Physics – едно от водещите световни издания в областта на физиката. В нея те описват нов клас от изкуствени микроботи (активни микро-частици), които подобно на биологичните клетки могат да се придвижват самостоятелно, черпейки енергия от околната среда. Частиците са наблюдавани за пръв път в Катедрата по инженерна и фармацевтична химия на Факултета по химия и фармация в СУ от д-р Диана Чолакова.

-----------------------------------

 

СЪОБЩЕНИЯ

 

Право на лиценз за продуктите на Office365 (Word, Excel, Power point, Microsoft Teams и др.) - указания за активиране от преподаватели, служители и студенти от Софийския университет

-----------------------------------

Възможност за плащане на такса за библиотечна читателска карта по банков път

-----------------------------------

Издаване на електронни бележки в уверение на това, че студентите не дължат книги на библиотеката

На студентите, на които предстои дипломиране ще бъдат издавани електронни бележки в уверение на това, че не дължат книги на библиотеката. Необходимо е да ни изпратите трите си имена, факултетен номер, UL на ISIC карта или ИД на читателска карта (в случай, че имате такава) на някои от следните имейли: libchem@chem.uni-sofia.bg ; S.Kirilova@chem.uni-sofia.bg

-----------------------------------

Презаписване на заети книги чрез електронния каталог на библиотеката - http://aleph.libsu.uni-sofia.bg:8991/F/?func=find-a-0

Избирате Вход, на местата на ИД и парола въвеждате UL номер на ISIC или читателска карта. Избирате от менюто Моята читателска карта, кликвате на цифрата пред Заемания, в появилия се списък слагате отметка на учебника, който желаете да презапишите и избирате Поднови избраните. Срокът на заемане не трябва да е изтекъл. Имате право на еднократно презаписване през системата. За справки и въпроси: libchem@chem.uni-sofia.bg ; S.Kirilova@chem.uni-sofia.bg

-----------------------------------

 

ПРОЕКТНА ДЕЙНОСТ

 

Проекти по ОП НОИР

 

 

-----------------------------------

От м. март 2020 г. Факултетът по химия и фармация е член на Европейската асоциация на фармацевтичните факултети. Факултетът по химия и фармация е асоцииран член на Българска Национална Асоциация Етерични масла, Парфюмерия и Козметика (БНАЕМПК) oт юни 2016 г.