Начало / Университетът / Факултети / Богословски факултет / Новини / Почина проф. д.ф.н. Георги Попов

   

 

 

СКРЪБНА ВЕСТ

 

С добрия подвиг се подвиза,

 

пътя свърши, вярата опази.

 

(по 2 Тим 4:7)

 

 

 

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 8 април 2023 г. завинаги ни напусна проф. д.ф.н. Георги Попов. Богословският факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ загуби един ерудиран преподавател; студентите – благ учител; славистиката – блестящ учен химнолог, проникновен изследовател на старобългарското книжовно и културно наследство. Палеославистът Георги Попов изрови изпод пепелта на вековна забрава живи въглени – сведения и доказателства за песнотворческото дело на учениците на Светите братя Кирил и Методий в България. Той показа мащаба на дейността на св. Климент Охридски и Константин Преславски като автори на оригинални произведения за най-големите християнски празници в Минея, разкри приноса на Константин Преславски като преводач на Триода, съратник Климентов в превода на Минея и създател на пълен цикъл великопостни три- и четирипеснеци с уникален акростих от 18 стиха Гранеса добра константинова. През 2013 г. Георги Попов издаде КНИГА ПЪРВА. КЛИМЕНТА ПꙖСНИ, но не можа да дочака отпечатването на КНИГА ВТОРА – готовия му труд, който непременно трябва да бъде издаден и да стане достояние на научната общност. И всичко това той свърши тихо, без да изтъква колко ценни открития е направил, без да очаква признания, похвали и награди. Но признанието за огромното му научно дело дойде, наградите – също: Георги Попов е славист със световна известност и със слава на голям учен.

 

Проф. Георги Попов остави незаличима следа и като син, брат, съпруг, баща, колега и приятел. Той до последно работеше по задачата, която пое във връзка с канонизацията на Константин Преславски. Съчини химнографска творба за епископ Константин, но си тръгна, без да дочака делото по канонизацията да се увенчае с успех.

 

Проф. д.ф.н. Георги Попов изживя достоен живот, изпълнен труд. Притежаваше безкрайна доброта, беше винаги усмихнат и спокоен, прощаваше всичко на всички. Загърбил суетата на деня, той сякаш следваше напътствията на апостол Павел: Но ти във всичко бодърствувай, скърби претърпи, дело на благовестник извърши, службата си добре изпълни. (2 Тим 4:5)

 

Благодарим ти за благородните уроци, които ни преподаде!

 

Поклон пред светлата ти памет!

 

 

 

Богословски факултет при СУ „Климент Охридски“