Начало / Университетът / Факултети / Богословски факултет / Новини / Международен семинар за военното свещенство

   

На 16 и 17 май в Богословския факултет (БгФ) на Софийския университет се проведе Четвъртата международна православна консултация за военни свещеници на тема „Духовен опит и ресурси за катехизация на енорията“. Проявата се организира от Богословския факултет на СУ и сдружение „Св. Георги Победоносец“, член на международната „Асоциация на сдруженията на християните военнослужещи“.В семинара взеха участие преподаватели от Богословския факултет, катехизатори, военни свещеници, военослужещи от Военно-медицинска академия, военни от резерва и др.

Консултацията беше открита от декана на Богословския факултет – доц. д-р Ивайло Найденов, който в своето поздравление към участниците, припомни дългогодишното сътрудничество между двете организации, като подчерта, че е много важно да се развиват традиционните християнски ценности и морал, да се насърчава диалога, взаимното уважение между военнослужещите, представители на традиционните изповедания в България, а също че „За Богословския факултет е мисия и задача да съучаства в такива форуми, с ясното съзнание, че така осмисляме съществуването си в служба на Църква и Родина.“ В първия доклад на Гроздан Стоевски, ръководител на сдружението „Св. Георги Победоносец“ и докторант в БгФ , представи дейността на сдружението и значението на катехизацията на енорията, а генерал-майор (о.р.) Роди Портър, директор на Military Ministries International (Великобритания), представи дейността на международната организация и сподели важността на Християнската вяра в живота на военнослужещия.
02

Доц. д-р Иво Янев (БгФ) извърши анализ на пастирската грижа за семействата, в които има деца и млади хора в риск. Доц. д-р м-р Георги Попиванов, ВМА, говори за вярата в живота на военния лекар и на военослужещия по време на мисии, а докторант Велина Андонова (БгФ) разказа за своя опит при катехизация на енорията от храм ‚Рождество Христово, кв. Младост, София.Във втория ден се проведе разговор на гостите с декана на Богословския факултет, доц. д-р Ивайло Найденов и семинарът продължи с докладите на свещ. Йордан Божилов за дейността му като ефимерий на Военна академия „Г. С. Раковски“ и на О. Мовзес– доклад за дейността му като Главен военен свещеник на Армения. След това доц. д-р Костадин Нушев (БгФ) говори за религиозното образование, гл. ас. д-р Полина Спирова (БгФ) представи своите размисли относно катехизацията в енорията, а Огнян Узунов разказа за иновативните практики за катехизация, прилагани в Русенска св. митрополия.В последната част на семинара Питър Джоунс (Великобритания) представи Програмата „Алфа Курс“ в световен мащаб, отец Набил Шехади (Ливан), говори за богословските измерения на „Алфа Курса“, Станислав Цинал (Полша) презентира мястото на „Алфа Курс“ в католическата енория, а Таня Узунян (Армения, Турция) разказа за употребата на „Алфа Курс“ в контекста на брачно консултиране. Консултацията завърши с демонстрация на урок от „Алфа Курс“ в Централния военен клуб.Проведената двудневна конференция показва за пореден път голямата духовна потребност в нашето общество от християнска просвета и практическо обучение на миряните в храма – да бъдем всички не само «слушатели, но изпълнители на Словото» (Яков 1:22)

04