Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 г. на Историческия факултет

   
Завърши випуск 2023 г. на Историческия факултет

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя тържествена церемония, на която 120 бакалаври и магистри от Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 50 от абсолвентите завършват с отличен успех, а пълните отличници са 15.

Празникът бе открит от декана на Историческия факултет проф. д-р Мира Маркова, която заяви, че в днешния тържествен ден се изкушава да напомни за историята и нейната фундаменталност. Защото неслучайно историята бе в основата на модерното университетско образование у нас – като основа на първия факултет на Софийския университет – Историко-филологическия, неслучайно основателите, нашите учители, са поставили историята сред първите места.

1-1

Познанието на историята и прецизното боравене с фактите открива пред вас нови хоризонти, отговаря на всички въпроси за общественото развитие, и посочва решения“, каза проф. Маркова в обръщението си към абсолвентите и им пожела да изпитат удовлетвореност от това, че са станали част от общността на първия български факултет. „Вярвам в смисъла на университета като общност от съмишленици“, посочи още деканът на Историческия факултет.

8

Проф. Маркова поздрави най-младите си колеги за това, че успешно са преминали през изпитанието да завършат този факултет. Изпитание, което са поставили най-напред пред самите себе си. „Доказахте – най-напред на себе си, че няма невъзнаградени усилилия. Всичко си струва. И вие го направихте. Успяхте да преминете през съмненията, които имахте, и те ви направиха любопитни и търсещи“, добави още проф. Маркова. Тя изрази увереността си, че всички абсолвенти са подготвени и ще имат добра реализация и им пожела да имат работа, която обичат. Проф. Маркова призова завършващите никога да не губят надежда и с вяра да прегърнат живота.

1-30

Деканът на Историческия факултет припомни, че денят на светите равноапостоли Константин и Елена, е празник на факултета. Проф. Маркова се обърна с благодарност към своите колеги за полаганите усилия. „Историческият факултет стои високо благодарение на индивидуалните постижения на всеки един от вас. Благодаря ви, че за пореден път сте тук заедно, за да изпратим по техния път и да подкрепим новите историци, етнолози, археолози, хебраисти, специалисти по история и геополитика на Балканите, новите учители по история и цивилизации. Благодаря ви за вашата критичност и вашата съпричастност“, допълни деканът.

28

Проф. Маркова в заключение цитира мъдростта на седемгодишен човек, мъдростта, която може да притежава само едно дете: „Пожелавам ви да ви се случва много добро и никакво зло. На добър час!“

1-10

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Първан Първанов също отправи поздрав към присъстващите в Аулата и честити празника от свое име и от името на ректора проф. д-р Георги Вълчев. Той изрази надеждата си в ден като днешния абсолвентите да могат да осмислят колко усилия са вложили, за да стигнат до тук, колко усилия са вложили техните преподаватели и родители.

1-2

В словото си доц. Първанов припомни, че присъстващите абсолвенти са се дипломирали в годината, в която Софийският университет, а и Историческият факултет навършиха своята 135-годишнина. „През тези 135 години историята на нашата страна под една или друга форма се преплита с историята на университета“, каза още доц. Първанов и допълни, че всички, когато чуят „Университетът“, знаят, че става дума за Софийския университет. Той обърна внимание на значимостта на университета, както и на завършващите абсолвенти като негови възпитаници, както и на отговорностите им като възпитаници на Историческия факултет.

3

Той изрази надеждата си освен добри професионалисти завършващите да бъдат и активни граждани и да бъдат достойни европейци и да не оставят никой да манипулира тяхното мнение.

1-12

Обръщайки се към абсолвентите, доц. Първанов ги призова да запазят изградените през студентските години приятелства. Той обърна внимание и на това, че дипломите, които ще получат, ще им отворят много врати. Защото плеяда техни предшественици, преподаватели, са направили така, че да издигнат на изключително високо ниво образа на Историческия факултет на Софийския университет. „Ваше задължение е това нещо да го утвърдите и да го запазите“, призова още доц. Първанов и пожела на всички много здраве и много усмивки, късмет и попътен вятър.

7

Заместник-ректорът обяви випуск 2023 г. на Историческия факултет на Софийския университет за завършил.

Отличниците Ангел Дамянов от специалност „История“ и Антон Атанасов от специалност „История и геополитика на Балканите“ поднесоха приветствие от името на абсолвентите.

17

В своето слово Ангел Дамянов се върна в първите дни от стъпването му във факултета и припомни за стриктното следене за присъствие и заверки, което се оказва благотворен стимул за съвестното четене. Той обърна внимание на отделните катедри във факултета и посочи какво са научили от всяка една от тях. Припомни изминатите стъпки през годините и акцентира, че днес повече от всякога ни е необходимо хранилище за паметта за миналото и за истинските принципи за неговото изследване. „Такова именно хранилище е Историческият факултет на Софийския университет“, посочи Ангел Дамянов. Накрая той пожела на колегите си никога да не спират да търсят.

18

Антон Атанасов изрази вълнението си, че слага край на обучението си в Историческия факултет на Софийския университет от трибуната, на която преди пет години е получил студентската си книжка от вицепрезидента на Република България и посочи, че да него е привилегия и отговорност да се обърне към присъстващите в Аулата в деня, в който ще получат дипломите си.

29

В словото си Антон Атанасов акцентира върху лошите и добрите примери, които виждат младите хора и посочи, че сме в дълг към тези, които постигат своите успехи с много труд и много лишения. Той обърна внимание на примера, който техните преподаватели са им давали през годините и им благодари от името на всички завършващи. „Благодаря ви, че ни научихте, че всеки успех е възможен само и единствено, ако се трудим. Благодаря ви, че се държахте с нас като с равни“, каза още Антон Атанасов.

Отличникът на випуска пожела здраве, смисъл и удовлетворение, незабрава на думите и делата. „За да може да изпълним завета на покойния проф. Попнеделев, който ни остави при откриването на 12-та Национална олимпиада по история и цивилизация през 2019 г. в Копривщица – Живеем в свят, в който хуманитарните науки не са на почит. Днес на пиедестал са издигнати отвертката, формулите и интеграла. Но за да разберем живота, ни трябва душа. Тази душа, мисля, всички ние я открихме в историята. На добър час“, каза накрая Антон Атанасов.

20

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

21
22
25